AWARD WINNING NUTRITION 100% GELD TERUG GARANTIE GECERTIFICEERDE INGREDIENTEN
Review 4.1 / 5
Problemen met je concentratie? Dit doe je eraan!
30 september 2021 [email protected]
moeite-met-focussen

Concentratieproblemen? Dit doe je eraan!

Iedereen kent het wel, na een zwaar weekend of een drukke werkweek is het moeilijk om ons te concentreren op de belangrijke zaken. Hetzij je studies, je baan of andere zware mentale taken. Eens je je concentratie verloren hebt, is het moeilijk om je focus terug te vinden. Je prestaties zullen hierdoor afnemen, en dit is iets wat we graag tegen zouden gaan. Daarom geven we je graag in deze blog een aantal tips hoe je met je concentratieproblemen omgaat, zodat jij steeds het beste uit jezelf kan halen.

Wat belemmert je concentratie?

Net als een computer die trager wordt naarmate je hem gebruikt, beginnen de hersenen slijtage op te lopen die de concentratie beïnvloedt. Dr. Daffner zegt dat dit kan worden veroorzaakt door een aantal fysiologische stressfactoren zoals ontstekingen, letsel aan bloedvaten (vooral als je een hoge bloeddruk hebt), de opbouw van abnormale eiwitten, en natuurlijk voorkomende krimp van de hersenen. Maar dit zijn factoren die door ouderdom beïnvloed worden. Maar jij voelt je absoluut nog niet oud. Je voelt je nog energetisch en zit vol vitaliteit. Maar toch kan je je zo moeilijk concentreren. Dit komt hoogstwaarschijnlijk door de hoeveelheid informatie die je iedere dag moet verwerken. Op je werk, op school,.. Iedere dag moeten onze hersenen continu nieuwe dingen leren en verwerken. En deze hoeveelheid belemmert onze concentratie.

Probeer deze concentratieoefening eens

Wilt u een manier om uw aandacht en focus te verbeteren? Neuropsycholoog Kim Willment stelt een oefening met één taak voor, zoals lezen. “Lees 30 minuten lang iets en zet een timer die elke vijf minuten afgaat. Als die afgaat, vraag je dan af of je gedachten zijn afgedwaald. Zo ja, concentreer je dan weer op wat je aan het lezen bent,” zegt ze. “Door je hersenen te trainen om te controleren of je gedachten afdwalen, versterk je het controleproces en het vermogen om je te blijven concentreren op één taak.”

Mindfulness

“Mindfulness gaat over het richten van de aandacht op het huidige moment, en het is aangetoond dat het beoefenen van mindfulness de hersenen zodanig herprogrammeert dat je aandacht beter wordt in het dagelijks leven,” zegt Dr. Willment. Ze raadt aan om elke dag een paar minuten stil te zitten, je ogen te sluiten en je te concentreren op je ademhaling en op de geluiden en gewaarwordingen om je heen.

Cognitieve Training

Online braingames zijn spelletjes die bedoeld zijn om uw reactiesnelheid en aandacht te verbeteren. Het bewijs dat dit werkt, is gemengd. “Het doel van deze spellen is niet om er beter in te worden, maar om beter te worden in de cognitieve activiteiten van het dagelijks leven,” zegt Willment.

Een Gezondere Levensstijl

Veel aspecten van een gezonde levensstijl kunnen de aandacht helpen, te beginnen met slaap en lichaamsbeweging. “Er is een direct verband tussen lichaamsbeweging en cognitieve vaardigheden, vooral aandacht,” zegt Dr. Daffner. “Als je beweegt, verhoog je de beschikbaarheid van hersenchemicaliën die nieuwe hersenverbindingen bevorderen, stress verminderen en de slaap verbeteren. En als we slapen, verminderen we stresshormonen die schadelijk kunnen zijn voor de hersenen, en ruimen we eiwitten op die de hersenen beschadigen.” Verder kunnen we onze concentratie bevorderen aan de hand van supplementen genaamd nootropics. Dankzij hun werking kunnen we onze focus langer vasthouden.