AWARD WINNING NUTRITION 100% GELD TERUG GARANTIE GECERTIFICEERDE INGREDIENTEN
Review 4.1 / 5
Wat zijn Alfa hersengolven?
29 september 2021 [email protected]
Wat zijn Alfa hersengolven?

Wat zijn Alfa hersengolven?

Alfa hersengolven? Je hersenen zijn een massief, dicht netwerk van met elkaar verbonden hersencellen of ook wel neuronen genoemd. Deze neuronen communiceren met elkaar, en wanneer groepen hersencellen een elektrisch signaal naar andere groepen sturen, wordt het resultaat een hersengolf genoemd. Hersengolven staan bekend omdat de tools die ze meten en observeren – elektro-encefalogrammen (EEG’s) genoemd – beelden produceren die op golfvormen lijken wanneer ze hersengolven meten. Er zijn verschillende soorten hersengolven die uw hersenen kunnen aanmaken. Sommige bewegen heel langzaam, en andere heel snel. In dit artikel zullen we het hebben over alfa hersengolven, die dicht bij het midden van het spectrum vallen.

Hoe werken alfa-hersenen

Alfagolven worden geproduceerd tussen 8 – 12 Hz. Hz is een maat voor de frequentie; 1 hertz is gelijk aan één cyclus per seconde. Dus alfa hersengolven produceren hun golfcyclus tussen 8 en 12 keer per seconde. Zoals je kan zien, bewegen alfahersengolven niet zo snel vergeleken met dingen als elektriciteit, die vaak een frequentie van rond de 50 Hz hebben. Maar vergeleken met iets als delta hersengolven, die een frequentie hebben van slechts 0,5-3 Hz, zijn alfa golven aanzienlijk sneller. Alfagolven worden door uw hersenen geproduceerd wanneer u wakker bent, maar niet veel informatie hoeven te verwerken. Ze zijn het meeste actief kort na het ontwaken of vlak voor u in slaap valt. Activiteiten zoals dagdromen en mediteren lijken de hersenen ook aan te moedigen om meer alfagolven te produceren. Alfa hersengolven worden in verband gebracht met gemoedstoestanden die lagere niveaus van stress, angst en pijn veroorzaken. Er is ook onderzoek dat suggereert dat alfa-golven nuttig zijn om mensen te helpen dingen te herinneren.

Alfa golven vergeleken met andere hersengolven

Alfagolven zijn slechts één van de verschillende typen hersengolven die algemeen bekend zijn. Alfagolven bevinden zich in het midden van het hersengolfspectrum, ze bewegen sneller dan theta-golven maar niet zo snel als beta-golven. Hier is een kort stukje informatie over elk type hersengolf en hoe ze zich verhouden tot alfa golven.

 • Delta golven
  Delta golven zijn het langzaamste type hersengolf. Uw hersenen hebben de neiging om ze alleen te produceren wanneer u in een zeer diepe staat van slaap bent. Dieper zelfs dan de R.E.M. fase waarin u droomt. Deltagolven worden gemeten tussen 0,5 en 4 Hz.
 • Theta golven
  Theta golven worden geproduceerd tijdens fasen van de slaap die minder diep zijn. Ze kunnen ook worden geproduceerd wanneer u in een staat van extreme ontspanning bent. Thetagolven worden gemeten bij 4-8 Hz.
 • Alfagolven
  Alfa golven worden geproduceerd wanneer u zich niet bijzonder hard hoeft te concentreren op een of andere taak. Ze ontstaan wanneer u enigszins ontspannen bent; informatie verwerkt zonder dat u zich er intensief op hoeft te concentreren. Ze meten op 8-12 Hz.
 • Bèta-golven
  Bèta golven worden geproduceerd wanneer u klaarwakker bent. Deze golven zijn belangrijk om een staat van concentratie en alertheid te handhaven. Ze zijn wat uw hersenen van nature produceren wanneer u uw dagelijkse activiteiten uitvoert, keuzes maakt, en in het algemeen leeft. Bèta golven zijn sneller dan alfa golven en vallen dichter bij de snelle kant van het spectrum. Ze meten ongeveer 12-35 Hz.
 • Gamma golven
  Gamma hersengolven zijn de snelst bewegende van alle hersengolven. Deze hersengolven worden over het algemeen geproduceerd tijdens cognitieve activiteiten van hoge intensiteit die de focus en concentratie van uw geest vereisen. Als u op school studeert, werkt aan een mentaal veeleisende baan, of problemen probeert op te lossen, is de kans groot dat uw hersenen Gamma golven produceren. Dit zijn golven die hoger dan 35 Hz meten. In sommige gevallen is aangetoond dat ze zo snel als 100 Hz oscilleren, hoewel ze de neiging hebben om naar een opwaartse grens dichter bij 80 Hz te meten.

Stimuleren van Alpha hersengolven voor ontspanning

Alfa hersengolven worden over het algemeen geproduceerd tijdens een staat van ontspanning. Uw hersenen hoeven zich niet intens op iets te concentreren tijdens de productie van alfagolven. Zo worden deze toestanden in verband gebracht met minder stress, minder angst en gevoelens van tevredenheid. Logischerwijs zou men kunnen veronderstellen dat het verhogen van de productie van alfa hersengolven een goede manier zou kunnen zijn om een staat van ontspanning of kalmte te bevorderen. Zowel wetenschappelijk onderzoek als anekdotische rapporten lijken te bevestigen dat dit redelijk goed werkt.

Onderzoekers hebben ook aangetoond dat er een verband bestaat tussen verhoogde alfagolven en verhoogde creativiteit. Deze zelfde wetenschappers wezen er ook op dat depressieve mensen de neiging hebben een verminderd vermogen te hebben om zelf alfa hersengolven te produceren. Deze suggestie impliceert dat alfa-hersengolfmanagement een nuttig instrument zou kunnen zijn om mensen te helpen bepaalde geestelijke gezondheidsproblemen te overwinnen. Er zijn enkele technologische oplossingen die kunnen helpen om de hersengolffunctie te verbeteren, maar er zijn ook veel andere dingen die u thuis kunt doen zonder de noodzaak van elektrische apparaten.

Enkele van de beste alpha hersengolf boosters zijn:

 • Meditatie & Yoga:
  Meditatie wordt al duizenden jaren gebruikt om de alfa hersengolven te helpen bevorderen – ook al gebruikten de beoefenaars in de oudheid niet dezelfde termen. Mediteren is bekend om ontspanning te bevorderen, stress te verminderen, en de stemming te verbeteren voor millennia vóór de ontdekking van alfa hersengolven. Yoga is een soort lichamelijke meditatie die het hele lichaam traint. Het is een fantastisch middel om ontspanning te bewerkstelligen.
 • Close your eyes & visualize:
  Close your eyes & visualize is niet alleen een cool rijmpje, maar kan ook helpen om alfa-hersengolven te produceren. Dit brengt je in de ideale alfa hersengolf staat: het verwerken van zeer kleine hoeveelheden informatie zonder je intens te moeten concentreren. Dit wordt ook wel dagdromen genoemd.
 • Neem een bad:
  Het nemen van een warm bad gevuld met kalmerende geurende oliën kan een geweldige manier zijn om alfa hersengolven te produceren.

Conclusie

Alpha hersengolven zijn een soort elektrische stroom die door uw hersenen wordt geproduceerd. Deze stroom wordt over het algemeen geproduceerd wanneer u wakker bent, maar uw geest niet volledig aan het werk zet. Het veranderen van uw levensstijl om meer alfa hersengolven te produceren kan helpen bij het verminderen van stress en angst. Ontspannende dingen doen zoals meditatie en dagdromen kan uw hersenen helpen de productie van alfa-golven op te voeren.