AWARD WINNING NUTRITION 100% GELD TERUG GARANTIE GECERTIFICEERDE INGREDIENTEN
Review 4.1 / 5
VITAMINE D EN HAAR WERKING
2 augustus 2021 Rogier Hartog

VITAMINE D EN HAAR WERKING

Vitamine D is één van de meest gekende vitamines. Iedereen weet ongeveer waar het inzit, en waarvoor het goed is, maar toch zijn er nog wat misvattingen rond. Dat vitamine D goed voor je is, staat voor velen onomstotelijk vast. Maar wat de vitamine nu precies teweegbrengt in ons lichaam is voor velen een mysterie. Vitamine D nemen we op via bootstelling aan zonlicht en versterkt ons immuunsysteem, maar vitamine D zorgt voor meer dan dat. We nemen de belangrijkste processen in het lichaam onder de loep waarin vitamine D ook een onmisbare functie lijkt te vervullen, zodat we beter kunnen begrijpen wat de voordelen zijn en waarom het belangrijk is voor onze lichaam en geest.

 

VITAMINE VAN DE ZON

Zoals de meeste weten, nemen we vitamine D hoofdzakelijk op via blootstelling aan de zon. Maar hierbuiten komt vitamine D ook nog voor in voedingsmiddelen die van dierlijke oorsprong zijn zoals vette vis, al is dit echter in kleine hoeveelheden. Tegenwoordig wordt deze vitamine D ook kunstmatig aan een aantal voedingsproducten toegevoegd, denk aan margarine en andere braad en bak-producten. Ook dit zijn kleien hoeveelheden, en blijft het natuurlijke zonlicht onze grootste leverancier van de vitamine D.

 

STERKERE BOTTEN EN EEN GEZONDERE SPIEREN

In combinatie met calcium zorgt vitamine D voor sterkere botten in ons lichaam. Vitamine D die we via voeding binnenkrijgen of dankzij de zon aanmaken, moet eerst omgevormd worden van een passieve tot een actieve vorm. Deze actieve vorm van vitamine D in het lichaam, calcitriol, is in feite geen vitamine, maar een hormoon. De vorming van de actieve vorm wordt op zijn beurt dan weer aangewakkerd door een ander hormoon, namelijk het bijschildklierhormoon (PTH), en geremd door toenemende calcium- en fosfaatspiegels. Calcitriol stimuleert de opname van calcium uit de darm en zorgt ervoor dat er genoeg calcium aanwezig is voor de mineralisatie van botten. Zo is uit onderzoek gebleken dat vitamine D in combinatie met calcium het botverlies kan verminderen en een positieve effect heeft op de botdichtheid. Daarnaast kan vitamine D in combinatie met calcium het risico op botbreuken verlagen. Verder is deze vitamine gunstig voor onze spieren. Zo kan een tekort van het vitamine zorgen voor spierzwakte en spierkrampen. Verder zorgt deze vitamine voor een verbeterd evenwichtsgevoel.

 

IMMUUNSYSTEEM

Verder heeft deze zonnevitamine een sterke invloed op ons immuunsysteem. Hoe hoger je vitamine D-spiegel, hoe sterker ons aangeboren immuunsysteem is. Althans, dat zegt een studie van Dr. Davies (Medical Physics, Imperial College). In veel gevallen kan ons eigen aangeboren immuunsysteem een indringer al op eigen kracht verslaan. Van maart tot juli werkte Dr. Davies voltijds als onafhankelijk coronavirusonderzoeker, en sindsdien zet hij zijn onderzoek in deeltijd voort. Uit zijn onderzoek , waarin hij methoden uit de fysica, data-analyse en artificial intelligence combineert, blijkt dat een tekort aan vitamine D leidt tot een zwaardere ziektebeeld bij covid-besmettingen . Een conclusie die ze trekken uit 1,6 miljoen dossiers van overleden en herstelde patiënten uit 240 verschillende locaties wereldwijd. Verder zegt Mike Gleeson, hoogleraar biochemie, dat een dagelijkse dosis van 10 mcg (of 400 IU) niet genoeg zou zijn voor iemand die een tekort heeft om weer op adequate niveaus te komen. Hij zegt: “Het is goedkoop en veilig, en hoewel het infectie niet kan voorkomen, is er een goede kans dat het de symptomen kan verminderen en het herstelproces kan versnellen. Niets wat je consumeert kan een infectie voorkomen, maar sommige dingen kunnen het proces beïnvloeden.”

 

POSITIEF EFFECT OP ONZE HERSENEN

Verschillende studies tonen ook een verband aan tussen een lagere vitamine D-spiegel en cognitieve achteruitgang. Zo toonde een aantal studies aan dat een vitamine D-tekort de serotoninespiegel kan verlagen. Een tekort aan serotonine kan dan weer in verband worden gebracht met de ontwikkeling van verschillende vormen van depressie. Mensen met voldoende vitamine D in hun bloed hebben minder kans om zich depressief te voelen, zo blijkt uit verschillende observationele studies. Daarom dat we in de donkere wintermaanden vaak een winterdip ervaren. Zo wordt het belang van een goed vitamine-D niveau in ons lichaam steeds duidelijker.

Met onze Vitamine-D Spray kan je je vitamine-niveau op een gezond peil houden, hou je je weerstand hoog, en voorkom je stemmingswisselingen of een winterdip tijdens de koude maanden.