AWARD WINNING NUTRITION 100% GELD TERUG GARANTIE GECERTIFICEERDE INGREDIENTEN
Review 4.1 / 5
Vitamine D voordelen
6 april 2021 frederique
vitamine d voordelen

Vitamine D voordelen

Vitamine D is door de jaren heen steeds meer onder de aandacht gekomen. Het wordt ook wel de zonneschijnvitamine genoemd. Dat komt doordat het door het lichaam wordt geproduceerd wanneer er zonlicht op de huid valt. Het is een vitamine die vet oplost en bestaat uit de vitamines D1, D2 en D3. Het lichaam maakt dit op natuurlijke wijze aan door directe blootstelling aan zonlicht. Het is echter ook uit bepaalde voedingsmiddelen en voedingssupplementen te halen. Zo kan je zeker zijn van een juiste hoeveelheid vitamine D in je bloed.

Vitamine D heeft meerdere belangrijke functies. Vooral het absorberen van calcium en fosfor is belangrijk. Daarnaast draagt het bij aan het normaal functioneren van het immuunsysteem. Voldoende vitamine D binnenkrijgen draagt bij aan normale groei en een goede ontwikkeling van de tanden en botten. Daarnaast helpt het je weerstand bieden tegen bepaalde ziekten. Wanneer een lichaam onvoldoende vitamin D aanmaakt, dan kan dat tot klachten als osteomalacia of osteoporosis leiden. Het is goed om eens dieper op de voordelen in te gaan.

Opzoek naar een premium Vitamine D supplement ? Bekijk onze VITAMIN D SPRAY™

De rol van vitamine D in de weerstand

Naast de hiervoor genoemde voordelen, lijkt uit onderzoek te blijken dat er meer pluspunten zijn. Zo kan vitamine D een rol spelen in het verkleinen van de kans op multiple sclerosis, ook wel bekend als MS. In 2006 werden onderzoeksresultaten gepubliceerd die een positief beeld schetsten. Ook is in 2008 uit onderzoek gebleken dat de kans op hartziekten kleiner wordt. Mogelijk draagt het ook bij aan de kans op het ontwikkelen van griepverschijnselen, zo bleek in 2010.

Gebruiken tegen depressies

Uit onderzoek is naar voren gekomen dat vitamine D weleens essentieel kan zijn in het zorgen voor een goed gemoed. Het zou eraan kunnen bijdragen dat de kans op depressies kleiner wordt. Uit één van de onderzoeken kwam naar voren dat mensen die aan een depressie leden zich beter gingen voelen nadat zijn vitamine D supplementen begonnen in te nemen. Uit een ander onderzoek bleek dat mensen met bepaalde aandoeningen bij een tekort aan vitamine D ook nog eens meer kans op depressies en angstaanvallen hadden.

Vitamine D helpt bij het afvallen

Wie wil afvallen of de kans op hartziekten wil verkleinen, kan eraan denken om vitamine D supplementen aan het voedingspatroon toe te voegen. Deze zijn gemakkelijk te verkrijgen omdat hier geen recept voor nodig is. Zoek wel even uit welke van de beste kwaliteit zijn. Uit onderzoeken blijkt dat dagelijks voldoende calcium en vitamine D supplementen innemen ervoor zorgt dat je meer afvalt dan wanneer je dit niet doet. Specialisten denken dat dit komt doordat calcium en vitamine D de eetlust afremmen. Uit ander onderzoek kwam naar voren dat mensen met overgewicht dit vitamine D innamen minder kans op hartziekten hadden dan mensen met overgewicht die geen supplement namen.

Opletten voor een vitaminetekort

Er zijn veel redenen waarom mensen soms onvoldoende vitamine D binnenkrijgen via uitsluitend zonlicht. Dit zou genoeg moeten zijn, maar is lang niet altijd het geval. Dat komt bijvoorbeeld door de mate van luchtvervuiling, door het gebruik van zonnebrand, door te weinig buitenactiviteit, door wonen in stadscentra met hoge gebouwen en weinig zon of door de mate van melanine in de huid. Deze factoren zijn aan het toenemen, waardoor een steeds duidelijker tekort aan vitamine D in de wereldpopulatie waarneembaar is. Het is dus belangrijk om voor supplementen te kiezen.

Het is daarom ook goed om eens naar de symptomen van een vitamine D tekort bij volwassenen te kijken. Vermoeidheid, pijnen en een algemeen gevoel van lichamelijk onbehagen. Hevige pijnen in de botten en spieren of slappe gevoelens die het traplopen of opstaan van een stoel lastig maken. Ook stressfracturen in de benen en heupen komen vaker voor bij mensen met een tekort. Dokters kunnen simpel een vitamine D tekort vaststellen. Daarvoor is slechts een bloedtest nodig. Wie met een tekort te maken heeft, kan ook een scan laten maken om de botten te controleren.

Wanneer een vitamine D tekort is vastgesteld, dan zal de dokter je een dagelijks supplement voorschrijven. Wanneer je met een ernstig tekort te maken hebt, dan kan het zijn dat de dokter voor een hoge dosering tabletten of vloeistof kiest. Bovendien is ook het krijgen van zonlicht en de juiste voeding eten dan nog altijd van belang. Zo zijn de tekorten tegen te gaan in volwassen mensen. Kinderen hebben over het algemeen minder kans op een tekort aan de vitamine.

De voeding die rijk aan vitamine D is

Er zijn enkele voedingsproducten die van nature vitamine D bevatten. Omdat het er weinig zijn, zijn enkele andere voedingsmiddelen verrijkt met vitamine D. De vitamine is er dus aan toegevoegd bij de productie. Voeding waar het van nature in zit betreft bijvoorbeeld zalm, sardines, garnalen en eigeel. In melk, ontbijtgranen, yoghurt en sinaasappelsap is het toegevoegd door de fabrikant. Omdat het lastig is om voldoende binnen te krijgen, kunnen deze voedingsmiddelen dus ook een rol spelen.

Wanneer krijg je genoeg binnen?

Er bestaat wat controverse over de mate van vitamine D die nodig is voor een gezond systeem. Recentelijk is naar voren gekomen dat het weleens meer kan zijn dan altijd werd gedacht. In een normal bloedonderzoek moet 50 tot 1000 microgram per deciliter gevonden worden. Klopt dit niet, dan zou het mogelijk nodig zijn om supplementen te nemen. Om die reden is bijvoorbeeld in de Verenigde Staten al een verandering in de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid doorgevoerd. Dit wordt ook in International Units, of IU’s aangegeven tegenwoordig. Dit is de standaardmaat voor medicijnen en vitaminen. Zo zijn de dosering, het tekort en een eventuele vergiftiging gemakkelijk vast te stellen per persoon.

Een IU is per soort vitamine anders vastgesteld. Dit hangt ook af van hoeveel een lichaam van de stof kan produceren. Voor vitamine D geldt dat in kinderen en tieners 600 IU aanwezig moet zijn. Dit geldt ook voor volwassenen tot 70 jaar en zwangere vrouwen. Volwassenen boven de 70 hebben 800 IU nodig. Op die manier is dus gemakkelijk vast te stellen of je voldoende van de vitamine in je hebt of juist niet. Laat dit dus altijd goed uitzoeken bij jezelf.