AWARD WINNING NUTRITION 100% GELD TERUG GARANTIE GECERTIFICEERDE INGREDIENTEN
Review 4.1 / 5
CDP-CHOLINE VOOR GEHEUGEN EN MOTIVATIE
10 augustus 2021 [email protected]

CDP-Choline voor geheugen en motivatie

Veel effectieve nootropics bevatten een cholinebron. Hoewel er verschillende andere zijn, zijn de twee meest gebruikte cholinergica alpha-GPC en CDP-choline. CDP-choline, ook bekend als citicoline, is een krachtig nootropic met een aantal fysieke en nootropische voordelen. We zullen zo meteen de voordelen, bijwerkingen en de dosering bespreken maar laten we eerst eens kijken naar wat CDP-choline precies is.

 

Wat is CDP-Choline?

CDP-choline (ook bekend als citicoline, cytidinedifosfaat-choline) is een nootropic met een aantal fysieke en cognitieve voordelen. Het is bekend dat het geheugen, aandacht, motivatie en andere aspecten van het cognitief functioneren verbetert. Een deel van de voordelen van CDP-choline kan worden verklaard dat het zich omzet naar choline en uridine in het lichaam. Zodra deze stoffen de bloed-hersenbarrière passeren, zetten ze zich weer om in CDP-choline wat resulteert in een toename van de neurotransmitter acetylcholine. Van acetylcholine is bekend dat het een rol speelt bij een aantal belangrijke geestelijke en lichamelijke functies. Enkele van deze functies zijn spieractivering, geheugen, leren, motivatie en opwinding.

Een andere manier waarop CDP-choline sommige van zijn effecten kan uitoefenen is door zijn vermogen om de dichtheid van de dopamine receptor te verhogen in bepaalde delen van de hersenen. Dit verklaart, tenminste gedeeltelijk, waarom CDP-choline supplementen in staat zijn om motivatie en aandacht te verbeteren.

Ten slotte lijkt CDP-choline de niveaus van het groeihormoon (HGH), luteïniserend hormoon (LH), schildklier-stimulerend hormoon (TSH), en follikel-stimulerend hormoon (FSH) te verhogen, althans onder bepaalde omstandigheden. Dit werkingsmechanisme kan ook helpen bij het verklaren van sommige effecten van CDP-choline.

 

Voordelen van CDP-Choline

CDP-choline heeft een aantal nootropische voordelen. Een van deze voordelen is verhoogde aandacht. In een studie gedaan bij gezonde vrouwen bleek CDP-choline de aandacht aanzienlijk te verbeteren. De vrouwen werden verdeeld in 3 groepen. Een groep kreeg 250 milligram (mg) CDP-choline per dag, een andere groep kreeg 500 mg, en de laatste groep kreeg een placebo. Na 28 dagen supplementatie deden de vrouwen in de 250 mg groep het beter op aandachtstesten dan de placebogroep. En de vrouwen in de 500 mg groep deden het zelfs nog beter. Kom erachter hoe je je focus nog kan verbeteren.

Een ander voordeel van CDP-choline is de mogelijkheid om het geheugen te verbeteren. Hoewel veel gezonde CDP-choline gebruikers van alle leeftijden geheugenverbetering rapporteren, zijn de meeste wetenschappelijke studies gedaan bij ouderen. Eén studie, bijvoorbeeld, werd gedaan bij oudere proefpersonen met een relatief inefficiënt geheugen. Deze studie toonde aan dat CDP-choline in staat was om het verbale geheugen te verbeteren bij proefpersonen met een relatief inefficiënt geheugen. Een andere studie, gedaan bij ouderen met een afnemend geheugen, maar zonder dementie, liet soortgelijke resultaten zien. Deze studie vond dat CDP-choline supplementen het geheugen verbetert in ‘free recall’ taken.

CDP-choline heeft andere belangrijke voordelen. Veelbelovend onderzoek wijst erop dat CDP-choline nuttig kan zijn om te helpen bij sommige aspecten van verslaving. Uit één onderzoek bleek dat een kortdurende behandeling met CDP-choline het hunkeren naar cocaïne kon verminderen bij mensen die verslaafd waren aan cocaïne. Uit deze studie bleek dat cocaïneverslaafden minder hunkering hadden na het nemen van CDP-choline. Een andere studie, gedaan bij bipolaire patiënten die afhankelijk waren van cocaïne, heeft vergelijkbare resultaten. Deze studie toonde aan dat CDP-choline supplementen kon helpen bij het geheugen en het verlangen naar cocaïne.

Tenslotte kan CDP-choline bij hogere doseringen eetlustremmende effecten hebben. Een studie gedaan om het effect van CDP-choline op de eetlust te onderzoeken toonde aan dat 2000 mg per dag de eetlust verminderde. In dit onderzoek namen sommige deelnemers 500 mg CDP-choline per dag en anderen namen 2.000 mg per dag. De deelnemers die de hogere dosering namen hadden de grootste vermindering van eetlust.

Tussen alle anekdotische rapporten en wetenschappelijke studies, zijn hier de voordelen van CDP-choline:

  • Verbeterd Geheugen
  • Verbeterd Leren
  • Verhoogde aandacht
  • Verminderde eetlust
  • Verhoogde Motivatie
  • Verhoogde Acetylcholine
  • Verhoogd Dopamine
  • Verminderd verlangen naar drugs en alcohol

 

Bijwerkingen van CDP-Choline

CDP-choline heeft een uitstekend veiligheidsprofiel. Bijwerkingen zijn zeer zeldzaam en als ze optreden zijn ze meestal zeer mild. Als u een bijwerkingen ervaart, stop dan gewoon met het innemen van CDP-choline en ze zullen vanzelf verdwijnen. We konden geen nadelige interacties met medicijnen vinden voor CDP-choline. Het is echter altijd een goed idee om met een gediplomeerd arts te overleggen voordat u begint of stopt met een supplement, vooral als u een of meer voorgeschreven medicijnen gebruikt.

 

CDP-Choline Dosering

CDP-choline wordt meestal ingenomen in een dosering van 500 mg per dag tot 2000 mg per dag. Het kan in één keer worden ingenomen, maar werkt het beste als het in twee verdeelde doses wordt ingenomen, met een tussenpoos van 8-12 uur. Net als bij alle nootropics wordt aanbevolen om met een lage dosering te beginnen en deze naar behoefte te verhogen. Sommige gebruikers melden geweldige resultaten met slechts 500 mg per dag. Anderen melden dat ze geen effecten merken totdat ze tot 2.000 mg per dag gaan. Het wordt aanbevolen om de eerste paar weken te beginnen met twee keer per dag 250 mg, en de dosis dan te verhogen als u niet de gewenste resultaten ervaart. CDP-Choline wordt wellicht iets beter opgenomen als het op een lege maag wordt ingenomen. Dit is echter niet noodzakelijk. Als u last heeft van misselijkheid of een maag die van streek is, kunt u CDP-choline het beste met een kleine maaltijd innemen.

 

Waar is CDP-Choline te koop

Hoewel het meestal niet in winkels wordt verkocht, is CDP-choline online goed verkrijgbaar. Mindscopic bied het aan in een aantal van zijn nootropische producten met name Clear Focus, het award-winning nootropic.

 

Conclusie

Zoals we hebben gezien, is CDP-choline een krachtig nootropicum met een aantal voordelen. Verbetering van geheugen, aandacht en motivatie zijn allemaal mogelijk met dit geweldige cholinergicum. Hoewel het op zichzelf genomen kan worden, wordt CDP-choline meestal genomen als onderdeel van een nootropische stack. Het wordt meestal gestapeld met de ‘racetams’, maar het is ook goed te combineren met de meeste andere nootropics. Als je geen CDP-choline of een ander cholinerge stof inneemt als onderdeel van je dagelijkse stack, mis je wellicht wat extra voordelen van biohacking met behulp van nootropics.