AWARD WINNING NUTRITION 100% GELD TERUG GARANTIE GECERTIFICEERDE INGREDIENTEN
Review 4.1 / 5
Ashwaganda
6 april 2021 frederique
ashwaganda

Ashwaganda

Het middel Ashwaganda is lang niet bij iedereen bekend. Het is een klassiek medicinaal kruid. Het valt onder de adaptogenen. Het draagt eraan bij dat het lichaam met stress kan omgaan. Ashwaganda zorgt voor talloze voordelen voor het lichaam en de geest. Zo kan jet de breinfuncties versterken, de bloedsuikerspiegel verlagen en cortisolhoeveelheden terugbrengen. Het draagt ook bij aan het tegengaan van depressies en angstaanvallen. Er zijn twaalf door onderzoek bewezen voordelen die de moeite waard zijn.

Een klassiek medicinaal kruid

Ashwaganda is één van de essentiële kruiden in de ayurveda. Deze vorm van alternatieve geneeswijze komt van Indische klassieke ideeën over natuurlijke geneeswijzen. Het wordt al meer dan 3000 jaar gebruikt om stress te verminderen, de energie te vergroten en concentratie te verbeteren. Ashwaganda is Sanskriet voor de geur van een paard. Het slaat op zowel de specifieke geur als de mogelijkheid om de kracht te vergroten. De botanische naam van het kruid is Withania Sonifera. Daarnaast heeft het ook allerlei andere namen die je mogelijk kent. Denk aan Indische ginseng en aan winterkers.

De Ashwaganda struik is een kleine plant met gele bloemen die in India en Noord-Afrika terug te vinden is. De extracten of poeders van de wortel en de bladeren worden gebruikt om allerlei klachten te behandelen. Veel van de voordelen voor de gezondheid zijn toe te schrijven aan de hoge mate aan withanolide die erin zit. Dit is een steroïde die kan helpen bij het bestrijden van ontstekingen en de groei van tumoren. Dit is een mogelijke verklaring voor de geneeskrachtige eigenschappen van de plant.

Bekijk onze Moodmaster wat Ashwaganda extract bevat.

Het helpt bloedsuikerniveaus reguleren

Uit verschillende studies komt naar voren dat het kan bijdragen aan het verlagen van de bloedsuikerspiegel. Uit een onderzoek met testbuisje kwam naar voren dat insuline afscheiding werd verbeterd en dat ook de spiercellen meer gevoeligheid voor insuline begonnen te vertonen. Daarnaast is uit verschillende onderzoeken met menselijke proefpersonen naar voren gekomen dat het de bloedsuikerspiegel in zowel gezonde mensen als mensen met diabetes kan verbeteren.

Een ander onderzoek bij mensen met schizofrenie dat vier weken duurde toonde aan dat de behandeling met Ashwaganda de bloedsuikerspiegel gemiddeld met 13,5 milligram per deciliter verlaagde. Terwijl dit in de controle groep slechts 4,5 milligram per deciliter betrof. Daarnaast kwam uit een hele kleine studie met 6 patiënten met diabetes type 2 naar voren dat supplementen met Ashwaganda een positief effect hadden. Bij gebruik van 30 dagen in combinatie met een dieet waren positieve resultaten zichtbaar. Er was echter geen controlegroep, waardoor de resultaten niet te verifiëren zijn.

Kans op het voorkomen van kanker?

Onderzoeken op dieren en in reageerbuizen hebben opgeleverd dat withaferine, de steroïde in Ashwaganda, kan helpen bij het opwekken van apoptose. Dit is het afsterven van kankercellen. Daarnaast zou het de groei van nieuwe kankercellen op verschillende manieren remmen. In de eerste plaats komt dit doordat de steroïde waarschijnlijk bijdraagt aan de zuurstofreactie in de cellen. Daardoor raken ze hun functie kwijt. Daarnaast lijkt het erop dat het de cellen minder resistent tegen apoptose kan maken.

Uit onderzoeken op dieren blijkt dat dit mogelijk voor verschillende vormen van kanker het geval is. Daaronder zijn in ieder geval borstkanker, longkanker, darmkanker, een hersentumor en baarmoederhalskanker. Een onderzoek met muizen met baarmoederhalstumoren liet zien dat de behandeling met withaferine met of zonder een ander kankermedicijn tot 70 a 80 procent vermindering van de groei van de tumor kon zorgen. Ook hielp het de uitzaaiing van de kankercellen naar andere organen tegengaan. Er is geen onomstotelijk bewijs dat Ashwaganda deze zelfde effecten vertoont in mensen. Het huidige onderzoek is wel bemoedigend.

Het verlagen van de cortisolspiegel

Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd. Het komt los wanneer je reageert op stressvolle situaties. Al komt het ook voor wanneer de bloedsuikerspiegel te laag wordt. In sommige gevallen kunnen de cortisolhoeveelheden chronische verhoogd raken. Dat kan dan weer leiden tot een te hoge bloedsuikerspiegel en het opslaan van vet in de buikstreek. Wat weer de basis is voor allerlei gevaarlijke gezondheidsklachten. Uit onderzoeken is gebleken dat Ashwagandha de cortisolspiegel kan verlagen.

In één van de onderzoeken warden volwassenen die last hadden van chronische stress onderzocht. De groep die Ashwagandha supplementen kreeg liet zien minder cortisol in het bloed te hebben dan de controlegroep. Hoe hoger de dosering, hoe beter de afname ook was. De groep met de hoogste dosis aan supplementen zag gemiddeld 30% verlaging van de cortisolspiegel ontwikkelen.

Mogelijk van invloed op het verminderen van stress en angst

Ashwagandga is vooral bekend als een middel dat helpt in het verminderen van stressgevoelens. Wetenschappers hebben kunnen aantonen dat het de route van stresshormonen in het brein kan blokkeren. Dit gebeurde in een onderzoek met ratten waarbij chemische signalering in het zenuwstelsel werd gebruikt. Daarnaast is ook al meerdere malen onderzoek gedaan hoe de effecten op mensen zijn. Ook daaruit kwam naar voren dat de symptomen van stress en angst te verminderen zijn.

In een onderzoek gedurende 60 dagen met 64 deelnemers met chronische stress werd ontdekt dat de groep die Ashwagandha supplementen nam tot 69 procent minder angst en slapeloosheid ervaarde. Terwijl de placebogroep gemiddeld maar 11 procent minder stress ervaarde. Een vergelijkbare studie van 6 weken liet zien dat de groep die Ashwagandha nam 88 procent minder stress ervaarde. Terwijl dat voor 50 procent van de placebogroep gold.

Mogelijk minder symptomen van depressie

Hoewel er nog onvoldoende onderzoek naar is gedaan, komt in sommige onderzoeken wel naar voren dat Ashwagandha de druk van depressies kan verlichten. In een onderzoek van 60 dagen met 64 volwassenen met stresssymptomen werd dagelijks 600 milligram geconcentreerde Ashwagandha genomen. De studiegroep vertoonde 79 procent minder last van depressive. De controlegroep zag juist een toename van de stresssymptomen van 10 procent. Wel moet gezegd worden dat slechts één van de onderzochte personen al eerder vastgestelde depressieklachten had. Hoe goed de resultaten dus passen in een wetenschappelijke conclusie is niet goed te duiden. Mogelijk helpt het middel tegen depressie, maar dat is nog niet onomstotelijk vastgesteld.

Boost van testosteron en vruchtbaarheid voor mannen

Het gebruik van Ashwagandha supplementen kan sterke effecten op de hoeveelheid testosteron hebben. Dit houdt mannen gezond. Een onderzoek onder 75 onvruchtbare mannen die met Ashwagandha werden behandeld toonde een toename in het aantal spermacellen en de vruchtbaarheid. In hetzelfde onderzoek kwam ook naar voren dat er een significante groei van de testosteronspiegel waarneembaar was. De onderzoekers namen verder waar dat het kruid ook zorgde voor meer antioxidanten in het bloed.

In een ander onderzoek werd gekeken hoe Ashwagandha stress kon verminderen. Ook in dat onderzoek kwam een verbeterde hoeveelheid antioxidanten in het bloed en een verbeterd aantal spermacellen aan het licht. Na 3 maanden van behandeling bleek 14 procent van de deelnemende mannen de partner zwanger te hebben gemaakt. Dit wijst op een verbetering van de vruchtbaarheid bij mannen.

Meer spiermassa en kracht

Verschillende onderzoeken tone naan dat het gebruik van Aswagandha kan leiden tot een betere lichaamsbouw en een toename van de hoeveelheid kracht. Onderzoek dat werd gedaan naar een veilige en effectieve dosis van het kruid liet gezonde mannen 750 tot 1250 milligram verpulverde Ashwagandha wortel per dag nemen. Alle deelnemers vertoonden na dertig dagen meer spierkracht. Een ander onderzoek liet zien dat de groep die het kruid nam significant meer spiermassa en kracht ontwikkelde dan de controlegroep. Ook was er meer afname van het vetpercentage ten opzichte van de groep die een placebo toegediend kreeg.

Minder kans op ontstekingen

Verschillende onderzoeken op dieren hebben aangetoond dat Ashwagandha de mate van ontstekingen sterk kan doen terugdringen. Onderzoek op mensen levered op dat het de sterke van natuurlijke antistoffen in het lichaam versterkt. Denk dan aan immuuncellen die infectiesbestrijden en mensen gezond moeten houden. Daarnaast namen de eiwitten die ontsteking aantonen af. Denk aan het CRP eiwit. Dit is ook een stof die wordt gelinkt aan grotere kans op hartziekten. Een wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat 250 milligram van Ashwaganda per dag leidde tot een afname van 26 procent van CRP. Terwijl dit in de controle groep maar 6 procent was.

Minder hoog cholesterolgehalte

Naast de ontstekingsremmende effecten is het ook zo dat de gezondheid van het hart wordt beïnvloed door een lager cholesterolgehalte wanneer Ashwagandha wordt ingenomen. In onderzoeken op dieren is aangetoond dat de vetten in het bloed sterk afnemen bij voldoende inname van de supplementen. Een studie op ratten toonde aan dat de verschillende vetten in het bloed met 45 tot 53 procent afnamen, afhankelijk van het soort vet dat het betrof.

Onderzoeken op mensen hebben minder sterke resultaten opgeleverd. Dat nam echter niet weg dat er wel ook in mensen vooruitgang was te zien wanneer naar de percentages werd gekeken na de behandeling. Een onderzoek van 60 dagen onder volwassenen met chronische stresssymptomen liet ook een verband zien met de dosering. De groep die de hoogste dosis Ashwagandha nam liet een afname van 11 tot 17 procent zien in de vetten. Afhankelijk van het soort vet in het bloed dat het betrof. Dit was hoger dan bij andere doseringen het geval was.

Effecten op de breinfuncties en het geheugen

Onderzoeken in dieren en reageerbuisjes geven aanleiding om te denken dat Ashwagandha invloed kan hebben op het geheugen en de breinfuncties. Zeker wanneer deze zijn aangetast door een ongeluk of een ziekte. Onderzoek toont aan dat de toename van antioxidanten het zenuwstelsel kan beschermen tegen de vrije radicalen die schade toebrengen aan het brein. Eén van de studies werd gedaan op ratten met epilepsie. Door de behandeling met Ashwagandha werd de afwijking in ruimtelijk geheugen vrijwel volledig hersteld. Dit wordt verklaard door de afname van de oxidatiestress in het brein.

Hoewel Ashwagandha altijd al werd gebruikt om de geheugenfunctie te versterken volgens de leer van ayurveda, is hier pas weinig wetenschappelijk onderzoek bij mensen naar gedaan door de jaren heen. Eén van de onderzoeken werd gedaan met gezonde mannen die dagelijks 500 milligram extract kregen toegediend. Hun reactiesnelheden en vermogen om taken uit te voeren ging sterk vooruit ten opzichte van de controlegroep. Een andere studie van 8 weken met 50 volwassenen die 300 gram van het wortelextract tweemaal daags namen, liet zien dat het geheugen, de concentratie en de uitvoering van taken significant verbeterde.

Veilig te gebruiken en gemakkelijk te krijgen

Ashwagandha is als supplement door de meeste mensen veilig te gebruiken. Wel zijn er nog wat vraagtekens bij de effecten op lange termijn. Wel bestaan er waarschuwingen voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. Zij kunnen de supplementen beter niet nemen. Ook mensen die een auto-immuun ziekte gebben kunnen beter niet met het supplement beginnen. Tenzij dit door een arts is goedgekeurd. Denk dan aan mensen die lijden aan reuma of diabetes type 1 naast een heleboel andere vergelijkbare ziekten.

  • Ook in combinatie met sommige medicijnen is Ashwagandha niet goed te gebruiken vanwege de wisselwerking. Ook kan het sommige stoffen aanmaken die juist door medicijngebruik bestreden worden. Dit werkt dan dus averechts voor deze patiënten. Ook kan het bijvoorbeeld bloedsuiker of de bloeddruk verlagen, waardoor medicatie op dit gebied te sterk werkt en moet worden aangepast.
  • De dosering van het Ashwagandha supplement hangt van verschillende zaken af. Wie extracten neemt, merkt vaak sterkere effecten dan ruwe kruiden van de wortel of van poeder van de bladeren. Het is belangrijk om altijd de instructies op de verpakkingen te volgen bij het gebruik van de middelen. Dit betreft meestal een capsule eenmaal of tweemaal daags. Het is in verschillende vormen te krijgen en gemakkelijk te vinden bij drogisterijen, health food winkels en vitaminehandelaren. Online kan je zien welke mogelijkheden je allemaal hebt op dit gebied.

De conclusie

Ashwagandha is een klassiek kruid met medicinale werking. Het wordt voor verschillende gezondheidsdoelen toegepast. Het helpt stress en angst te verminderen en depressie te verzachten. Ook kan het de vruchtbaarheid en testosteronspiegel van mannen verbeteren. Het is zelfs mogelijk om de breinfuncties te versterken. Het is gemakkelijk om de supplementatie te verzorgen. Daardoor kan ieder mens simpel en doeltreffend zorgen voor een betere gezondheid en het ervaren van een betere kwaliteit van leven. Dit maakt het middel voor veel doelgroepen aantrekkelijk om in te nemen. Let daarbij wel op de goede dosering als consument.