AWARD WINNING NUTRITION 100% GELD TERUG GARANTIE GECERTIFICEERDE INGREDIENTEN
Review 4.1 / 5
Insomnia
6 april 2021 frederique
insomnia

Insomnia

Als het gaat over insomnia, dan gaat het over een slaapstoornis. Mensen die hiermee te maken hebben, vallen met moeite in slaap, kunnen de slaap moeilijk vasthouden of hebben te maken met een combinatie van beide. Wie last heeft van insomnia voelt zich zelden uitgerust bij het wakker worden. Dat kan leiden tot chronische vermoeidheid en andere symptomen. Het is de meest voorkomende slaapstoornis, zo blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse APA.

Het is zelfs zo dat volgensde APA één op die drie volwassenen symptomen van insomnia vertoont. Zo’n 6 tot 10 procent van alle volwassenen heeft er dermate last van, dat het daadwerkelijk als een slaapstoornis kan worden gediagnosticeerd. Volgens de definitie gaat het dan om mensen die met moeite in slaap komen of in slaap blijven. Dokters stellen de diagnose vast op basis van twee zaken. In de eerste plaats moeten de problemen minimaal drie nachten per week over een periode van 3 maanden of langer plaatsvinden. Daarnaast is het belangrijk dat de problemen voor grote verstoring van het leven van de patiënt zorgen.

De oorzaken van insomnia

Wat zijn nu de oorzaken van insomnia? Dit kan van veel verschillende factoren afhangen. Daarom is er een onderscheid tussen korte termijn insominia en acute insomnia. Die laatste vorm kan voortkomen uit stress, een traumatische ervaring, een verandering in het slaappatroon bijvoorbeeld door vakantie of verhuizing, een fysieke klacht, een jetlag of het gebruik van bepaalde medicijnen.

Wie te maken heeft met chonische insomnia zal daar minstens 3 maanden hinder van hebben. Er is een onderscheidt tussen primaire en secundaire insomnia. Primaire insomnia heft geen specifieke aanleiding. Secundaire insomnia komt voort uit andere klachten. Dat kan bijvoorbeeld gaan om medische problemen zoals artritis of een zwakke rug, waardoor slapen lastiger wordt. Ook kan het gaan om mentale factoren zoals angst en depressie. Daarnaast zijn zaken als diabetes, overmatig gebruik van drugs of genotsmiddelen en slaapapneu mogelijke oorzaken.

Wat zijn de risicofactoren?

Insomnia kan altijd optreden. Dit staat los van bijvoorbeeld leeftijd of geslacht. Iedereen kan er evenveel hinder van ondervinden. Er zijn volgens specialisten verschillende factoren die de kans op insomnia verhogen. Deze factoren zijn bijvoorbeeld een hoge mate van stress, het hebben van emotionele problemen door levensvragen, een laag inkomen, op reis gaan door verschillende tijdszones, een ongezonde levensstijl en veranderingen in het werkritme, bijvoorbeeld door nachtdiensten.

Ook mensen met bepaalde medische aandoeningen kunnen insomnia ervaren. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij obesitas of bij hart- en vaatziekten. Ook de menopauze wordt als een mogelijke risicofactor gezien. Er is veel meer bekend over dit soort zaken. Lees je hier dus goed over in als je denkt dat dit voor jou een mogelijke oorzaak is.

De symptomen van insomnia

Mensen die met insomnia te maken krijgen, hebben over het algemeen last van dezelfde soorten symptomen. Dat kan dan bijvoorbeeld om te vroeg wakker worden gaan. Onvoldoende uitgerust raken door slaap en problemen met in slaap komen en in slaap blijven. Uit deze problemen komen dan weer andere symptomen voort zoals vermoeidheid, stemmingswisselingen en een lagere irritatiegrens. Ook een probleem met concentreren op de dag kan een gevolg zijn van het ervaren van insomnia.

Het behandelen van insomnia

Er zijn meerdere manieren om insomnia te behandelen. Dat kan met medicijnen worden gedaan, maar er zijn ook andere opties om voor te gaan. Het is belangrijk om niet direct na de eerste methode op te geven. Voor elk mens kan een andere behandeling effectief blijken te zijn. Cognitieve gedragstherapie wordt vaak gekozen om chronische insomnia aan te pakken. Daarnaast kan ook gezonde slaap een belangrijke rol spelen. Denk dan bijvoorbeeld aan slechte gewoontes in je routine voor het slapengaan. Door die af te leren kom je in een betere toestand.

Er zijn verschillende veranderingen die je kunt doorvoeren. Denk aan het vermijden van cafeïne in de uren voor het slapengaan. Ook te kort voor bedtijd gaan sporten kan een verkeerd effect hebben. Ook is het belangrijk om niet te veel tijd op bed door te brengen zonder te slapen. Televisie kijken of social media checken op de smartphone doe je niet in bed. Wie te maken heeft met psychische of medische problemen die insomnia in de hand werken, moet op zoek naar de juiste behandeling daarvoor.

Probeer zeker ook eens onze SLEEPWELL SPRAY™ voor een betere slaap kwaliteit.

Medicatie voor insomnia

In sommige gevallen is het nodig om medicatie te gebruiken om insomnia te behandelen. Dit zijn soms medicijnen die gewoon bij de drogist of apotheek te krijgen zijn. Er zijn verschillende middelen die zo vrij verkrijgbaar zijn voor deze behandeling. Wel is het zo dat deze middelen bijwerkingen hebben. Dat geldt zeker bij langdurig gebruik. Daarom is het belangrijk om wel met een arts te overleggen hierover. Er zijn ook medicijnen op doktersrecept te krijgen. Het kan soms nodig zijn om deze te gebruiken. Pas wel op, want niet elk middel werkt voor iedereen. Soms is het beter om natuurlijk middelen te gebruiken zoals warme melk, valeriaan of herbal thee.

Het toepassen van meditatie

Meditatie is een natuurlijke en gemakkelijke methode om insomnia te behandelen zonder medicijnen of middelen. Uit onderzoek uit 2015 blijkt dat meditatie de kwaliteit van slaap flink kan verbeteren en daarnaast het in slaap vallen en blijven flink kan bevorderen. Dat komt vooral doordat meditatie veel zaken die kunnen leiden tot insomnia kan helpen beperken. Denk dan bijvoorbeeld aan het ervaren van stress, angst, depressie, stofwisselingsproblemen, pijn en andere zaken. Meditatie is zelf aan te leren met behulp van bijvoorbeeld apps of instructievideo’s.

Het gebruik van melatonine

Een natuurlijk hormoon dat vrijkomt tijdens de slaapcyclus is melatonine. Beel mensen kieze voor supplementen met dit hormoon om zo beter te kunnen slapen. Er zijn verschillende onderzoeken naar gedaan, die ook verschillende resultaten opleveren. Er is bewijs dat de supplementen het iets gemakkelijker maken om in slaap te vallen. Wel is het zo dat het gebruik op korte termijn veilig is, maar op lange termijn nog onvoldoende bekend is hierover. Ook hiervoor is overleg met de dokter aan te raden.

Het gebruik van essentiële oliën

Essentiële oliën zijn middelen die bijvoorbeeld van planten, bloemen en bomen af komen. Ze worden voor allerlei doeleinden gebruikt. Bijvoorbeeld door ze te inhaleren of door ze voor massages te gebruiken op de huid. Dit wordt ook wel aromatherapie genoemd. De oliën kunnen ook een rol spelen in de mate van slaap. Het gaat dan om verschillende soorten middelen zoal lavender, sandaalhout en cederhout. Uit onderzoeken uit 2015 blijkt dat aromatherapie bijdraagt aan betere slaap.

Uit ander onderzoek blijkt dat specifiek het gebruik van lavender van waarde kan zijn voor het bevorderen en vasthoudenn van de slaap. De studie merkt ook op dat een mix van essentiële oliën voor meer rust zorgt en oudere volwassenen een meer gerust gevoel geeft in het algemeen. Essentiële oliën zijn vrij van bijwerkingen, mits ze op de voorgeschreven manier worden gebruikt. Er zijn wel enkele zaken waar nog geen oordeel over bestaat. Denk bijvoorbeeld aan het vrij uitvoeren van aromatherapie of de nood aan een vergunning voor professionals. Het moet wel veilig gebeuren.

Insomnia tijdens de zwangerschap

Insomnia tijdens de zwangerschap komt veel voor. Met name in het eerste en derde trimester hebben vrouwen hier veel last van. Dat komt bijvoorbeeld door de schommelende hormonen, misselijkheid en voortdurende aandrang om te plassen. Dit houdt veel vrouwen wakker. Emotionele factoren zoals angst over de toekomst als moeder spelen ook mee. Daarnaast pijn door kramp of andere oorzaken spelen ook een rol. Het goede nieuws is wel dat dit soort insomnia vaak van tijdelijke aard is en weer overgaat.

Doordat het lichaam veel veranderingen ondergaat, denk aan een sterker metabolisme en verhoogd progesteronniveau, is het even wennen aan de nieuwe situatie. Het is dan niet vreemd dat dit slaapproblemen met zich meebrengt. Het is belangrijk om actief te blijven, gezond te eten, voldoende te drinken en een duidelijk ritme op de dag te hebben. Daarnaast kan het toepassen van ontspanningstechnieken voor het slapengaan veel waarde hebben in deze situatie. Zeker als angsten een rol spelen. Een dokter kan helpen bij het vinden van den juiste zaken. Heb je iets gezien of gelezen, vraag dan na of dit voor jou van waarde kan zijn.

Testen op insomnia

Om zeker te zijn dat je met insomnia te maken hebt, kan je zelf een test doen. Kijk bijvoorbeeld eerst naar wat er veranderd is in je gezondheidstoestand. Daarna kijk je naar sociale veranderingen in je leven. Hoe is het met je psychologische en emotionele toestand? Hoe ging het slapen voorheen? Hiermee kan je al het nodige bereiken. Daarnaast kan je een slaapdagboek bijhouden. Ook kan je letten op wat je wakker laat worden. Zo krijg je goede inzichten die je ook met de dokter kan delen. Die kan je dan bijvoorbeeld een bloedtest afnemen om medische inzichten te krijgen.

Het kan zijn dat het slim is om een slaaponderzoek te doen. Juist omdat je daarmee dan een duidelijke diagnose kan stellen. Dit is nodig om te bekijken welke slaapstoornis je nu precies hebt. Denk bijvoorbeeld aan de rol van slaapapneu in het ervaren van insomnia. Er zijn meerdere manieren om de onderzoeken te doen. Je kan in een slaapcentrum blijven overnachten, maar soms wordt ook een arts in huis genomen zodat je onder normale omstandigheden blijft. In beide gevallen zal je elektroden moeten dragen, bijvoorbeeld op je hoofd. Zo kunnen hersengolven gemeten worden. Dit helpt om de slaaptoestand beter te meten. Ook is de mate van beweging in de slaap zo te documenteren.

Insomnia bij kinderen

Ook kinderen kunnen met insomnia te maken krijgen. Vaak is dit vergelijkbaar met wat volwassenen ervaren. Dit komt bijvoorbeeld door stress, medicatie, cafeïne of psychische problemen. Heeft een kind problemen met in slaap komen of in slaap blijven, of worden ze te vroeg wakker? Dan is het goed om hier verder onderzoek naar te doen. Dit kan bijvoorbeeld komen door slaapgedrag overdag, of juist door rusteloosheid. Ook stemmingswisselingen spelen mee. Veel straf kan ook een probleem vormen.

De behandeling gebeurt vaak op dezelfde wijze als bij volwassenen. Kinderen hebben veel voordelen van een gezonde en regelmatige slaap. Daarom is het dus ook belangrijk om zaken als stress of schermtijd te beperken. Daardoor kunnen ze veel beter in slaap komen en in slaap blijven. Het is belangrijk om hier tijd en aandacht aan te besteden als ouder. Dit maakt verdere behandeling vaak al overbodig.

Insomnia door angsten

Angst is een belangrijke factor. Er kan zowel insomnia voortkomen uit angst, als dat er angst voortkomt uit insomnia. Dit betekent dus dat het een vicieuze cirkel wordt die moeilijk te doorbreken is en chronische gevolgen met zich meebrengt. Veel zorgen over een specifiek thema zoals werk of relaties brengen vaak insomnia met zich mee. Dit is echter ook een vorm die verdwijnt zodra het probleem ook verdwijnt. Vaak wordt de normale slaap dan weer hervat.

Wie echter te maken heeft met een angststoornis zoals paniekaanvallen, heeft een andere vorm van insomnia. Dit kan namelijk in verschillende vormen tot uiting komen. De oorzaken van angststoornissen zijn nog niet volledig onderzocht. Daardoor kan de behandeling langdurig zijn en komen er vaak medicijnen bij kijken. Dit betekent dus ook dat dergelijke zaken juist weer kunnen bijdragen aan insomnia. Die dan de insomnia door angststoornissen vervangt.

Insomnia en depressies

Onderzoeken wijzen uit dat insomnia de kans op depressies groter maakt, maar dat depressies ook vaker tot insomnia leiden. Slecht slapen, vooral onder stressvolle situaties, zorgen ervoor dat de kans op depressie flink groter wordt. Uit ander onderzoek blijkt dat insomnia langdurig is en de symptomen steeds sterker worden, de kans op depressies ook grote wordt. Soms is een depressie een aankondiging van insomnia. Het is wel zo dat de behandelingen voor depressie ook kunnen helpen tegen insomnia, ongeacht de volgorde waarin de aandoeningen optreden. Denk aan medicatie, therapie en een verandering in de levensstijl. Dat kan gaan om een betere slaaproutine, meer lichaamsbeweging of een beter voedingspatroon.

Problemen bij insomnia

Niet genoeg slaap krijgen kan voor problemen met de gezondheid zorgen. Insomnia kan bijdragen aan een verhoogd risico op angststoornissen, depressies, beroertes, astma-aanvallen, hartaanvallen, een zwakker immuunsysteem, obesitas, diabetes, verhoogde bloeddruk en hartziekten. Daarnaast kan je door insomnia een verhoogde kans op ongelukken ervaren. Daarnaast ga je minder goed presteren op school en kantoor. Ook een verminderde sexdrive kan hieruit voortkomen. Zoals het ook het geheugen kan aantasten.

De conclusie

Insomnia is niet zomaar een aandoening waar je wat hinder van ondervindt. Het is een slaapstoornis met grote gevolgen. Die wel goed te behandelen is. Wanneer je denkt dat je met insomnia te maken hebt, is het belangrijk om de dokter erbij in te schakelen. Die kan je helpen om naar oorzaken te zoeken. Ook is op die manier te bepalen welke behandeling veilig en verstandig zijn. Zo kan je zorgen voor een betere gezondheid.

Lees ook: Wat betekent hypersomnia ?