AWARD WINNING NUTRITION 100% GELD TERUG GARANTIE GECERTIFICEERDE INGREDIENTEN
Review 4.1 / 5
Rem slaap
6 april 2021 frederique
rem slaap

Rem slaap

Slaap verloopt in cycli. De eerste cyclus duurt ongeveer 90 minuten. Daarna komen de hersenen in ene volgend stadium. Dan wordt de activiteit een stuk hoger en zijn ze bijna net zo snel en onregelmatig als wanneer je wakker bent. Dit neemt niet weg dat je wel gewoon in slaap bent. Het is goed om eens dieper op deze zaken in te gaan.

Voldoende ontspannen zijn

Tijdens het tweede stadium van slaap is het lichaam zeer ontspannen. Je kan eigenlijk verder niet meer bewegen, bijna zoals dat is bij een verlamming. Dit geldt echter niet voor het gehele lichaam. De genitaliën en de ogen blijven actief. Vooral de ogen schieten voortdurend heen en weer. Al gebeurt dit wel met gesloten oogleden. Daardoor lijkt het alsof je zaken blijft zien en alles kan volgen. Dit is ook de fase waarin je flink aan het dromen bent. Het is ook de periode waarin je de dromen vaak het best kan onthouden, in 4 op de 5 gevallen. In andere fases van het slapen gaat het om slechts 1 op 10.

Probeer zeker ook eens onze SLEEPWELL SPRAY™ voor een betere slaap kwaliteit.

De fase van REM slaap

Deze fase in de slaapcycli wordt ook wel de REM slaap genoemd. REM staat voor rapid eye movements. Dit zijn dus de snelle bewegingen van de ogen die plaatsvinden achter de oogleden in deze periode. Voor specialisten is dit nog altijd één van de meest opvallende zaken in deze periode. Voorheen werd dit stadium de paradoxale slaap genoemd. Enerzijds waren de hersenen extreem actief, maar anderzijds was het lichaam volledig in rust. Dat werd gezien als een flinke paradox.

Ook in andere cycli

Het is wel belangrijk om te beseffen dat het REM stadium in de eerste slaapcyclus ook al voorkomt, maar dan zo’n 5 tot 10 minuten duurt. Daarna volgt een tweede cyclus, na zo’n 90 minuten. Dit is een fase waarin je korter in diepe slaap voor. Aan de andere kant heb je dan dus wel veel meer te maken met REM slaap dan in de periode ervoor. Het is goed om te weten dat dit dus een flink verschil kan maken. Ook in de cycli hierna is er meer REM slaap dan diepe slaap. In de derde slaapcyclus komt de diepe slaap, ook wel stadium vier genoemd, haast niet meer voor. In de vierde cyclus zijn stadium 3 en 4 verleden tijd. Er is wel nog sprake van zo’n 45 minuten aan REM slaap in deze periode.