EERDER BEKEND ALS OmniMind® 100% GELD TERUG GARANTIE GECERTIFICEERDE INGREDIENTEN
Review 4.1 / 5

L-Tryptofaan

L-Tryptofaan
6 april 2021 koen
L-Tryptofaan

L-Tryptofaan

Als het gaat over L-tryptofaan, dan gaat het over een aminozuur. Het is een stof die het lichaam ondersteunt om eiwitten en bepaalde chemische stoffen in het brein aan te maken. Het lichaam verandert L-Tryptofaan in een chemische stof die we kennen als serotonine. Dit is de stof die bijdraagt aan een goed gemoed en voldoende slaap. Het is ook in de vorm van een supplement te krijgen. Het is goed om er eens dieper op in te gaan.

Waarom zou je L-Tryptofaan nemen?

In theorie is het mogelijk om L-Tryptofaan binnen te krijgen door gezond en uitgebalanceerd te eten. Dat betekent dus dat supplementen eigenlijk niet nodig zouden zijn. Dit hangt echter wel van een aantal zaken af. Denk bijvoorbeeld aan je huidige gezondheid en de klachten die je wil voorkomen of behandelen. Een andere reden om het supplement te nemen is omdat je beter wil slapen. Wie te maken heeft met een te laag niveau van L-Tryptofaan in het lichaam krijgt vaak te maken met depressies. Volgens sommige onderzoekers kan dagelijks 6 gram van het middel innemen veel geestelijke voordelen bieden.

Er is slechts beperkt onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van de stof. Bovendien zijn uit de onderzoeken ook verschillende resultaten gekomen. Vrouwen die de L-Tryptofaan supplementen nemen, doen dit vaak omdat ze met stemmingswisselingen te maken hebben bijvoorbeeld door PMS. De theorie van specialisten is dat dit te maken heeft met een gebrek aan goede verwerking van serotonine in het lichaam. Het gebruik van L-Tryptofaan kan hieraan bijdragen. Ook hiervoor geldt dat de onderzoeken beperkt zijn. Dat geldt ook voor winterdipjes en voor slaapapneu.

Bekijk onze Moodmaster wat L-Tryptofaan bevat.

Hoe kan je op natuurlijke wijze L-Tryptofaan binnenkrijgen?

Het is mogelijk om voldoende L-Tryptofaan uit voeding te halen. Denk dan aan gevogelte zoals het eten van kalkoen en kip. Er zijn echter nog veel meer geschikte middelen. Denk aan bananen, kaas, chocolade, melk, eieren, granen en diverse vissoorten. Ook in sommige gedroogde fruitsoorten is het te vinden. Net als in pompoen- en sesamzaden voldoende aanwezig is. Soja, tofoe en noten zoals pinda’s zijn ook geschikt. Zelfs natuurlijke pindakaas kan helpen. Let wel op dat de hoeveelheden lager zijn dan in de supplementen.

Welke risico’s kleven aan L-Tryptofaan?

De stof L-Tryptofaan is ook gelinkt aan gevaarlijke klachten zoals EMS. Om die reden zijn in het verleden in de Verenigde Staten al eens supplementen teruggeroepen. Er werden toen duizenden mensen ziek van. EMS kan voor ernstige spierpijn, zenuwschade en huidaandoeningen zorgen. Naast andere vervelende bijwerkingen die kunnen optreden. Dokeren hebben na een controle op de middelen ontdekt dat EMS minder voorkomt dan toen alles nog vrij verkrijgbaar was.

Uit enkele onderzoeken komt naar voren dat er mogelijk vervuilde stoffen in de supplementen zaten in het verleden. De gezondheidsgevaren gelden namelijk niet voor alle soorten supplementen met L-Tryptofaan erin. Wel is het goed om de bijwerkingen te kennen. Denk aan wazig zicht, duizeligheid, vermoeidheid en slaperigheid, misselijkheid, schrikreacties, problemen met de spieren en stijfheid. Stevige hartslag en zweten komen ook voor.

Oppassen met medicijn gebruik

Het kan voorkomen dat L-Tryptofaan een wisselwerking heeft met medicijnen die je slikt. Dit komt vaak voor. Vooral de combinatie met antidepressiva is gevaarlijk. Denk dan aan SSRI’s, MAO’s en andere soorten middelen tegen depressies en angstaanvallen. Dit kan namelijk tot gevaarlijke situaties leiden waarbij je zelf kan sterven. Pas op bij de volgende symptomen: extreme angststoornissen, hoge schrikreacties, hartkloppingen, hoog hartritme, delirium, spierspasme en verhoogde lichaamstemperatuur. Overleg altijd met de dokter over het gebruik.

Niet alle supplementen met de stof zijn goed gekeurd door de medicijnwaakhonden. Daardoor is het extra belangrijk om goed op te letten. Zo kan je er verantwoord mee aan de slag wanneer je zou willen.