AWARD WINNING NUTRITION 100% GELD TERUG GARANTIE GECERTIFICEERDE INGREDIENTEN
Review 4.1 / 5
Snel afgeleid? Probeer meditatie!
28 oktober 2021 [email protected]
Snel afgeleid - Probeer meditatie

Snel afgeleid? Probeer meditatie!

De meeste werkplekken hebben te maken met dezelfde werkstress als iedereen: krappe deadlines, voortdurende conflicten tussen medewerkers, werkdagen die regelmatig uitlopen tot laat in de nacht. Dit zijn redenen waarom je aan meditatie moet doen. Van het uitoefenen van je job op het kantoor tot meetings met klanten, meditatie leert jouw drukke hersenen hoe ze in het moment kunnen blijven. Ben je snel afgeleid? Probeer meditatie! Lees hieronder waarom en hoe meditatie je zou moeten helpen om te beter te focussen.

 

Let je wel op?

Het is geen geheim dat aandachtscontrole een essentieel element is voor tijdbeheer en productiviteit. Maar om gefocust te blijven op de taak die je voor je hebt, moet je voorkomen dat afleidingen je doelen doen ontsporen.

Dit is waar het beoefenen van mindfulness om de hoek komt kijken. Kleine studies suggereren dat mindfulness mediteren een waardevolle techniek kan zijn om een afdwalende geest te kalmeren. Het helpt iemand zijn aandacht bij de les te houden. In feite kunnen slechts een paar minuten per dag al een verschil maken.

Meditatie is overigens een overkoepelende term voor een breed scala aan spirituele en ontspanningsoefeningen. Er zijn vele stijlen van meditatie en verschillende manieren om het te benaderen.

Binnen deze brede categorie hebben neurowetenschappers twee specifieke meditatiestijlen onderzocht die afkomstig zijn uit het boeddhisme. Er werd gekeken hoe deze twee meditatiestijlen kunnen worden gebruikt om cognitieve verwerking te verbeteren. Deze twee stijlen zijn de concentratie gerichte meditatie (Focused Attention) en open monitoring meditatie. Het ontwikkelen van een regelmatige beoefening van een van beide kan helpen je hersenen te trainen om aandacht, focus en concentratie te verhogen.

Hieronder volgt een overzicht van beide meditaties.

 

Hoe kun je concentratie gerichte meditatie beoefenen?

Deze vorm van mindfulness mediteren heeft vier kernelementen:

  • Het richten en vasthouden van de aandacht op een specifiek object of gevoel
  • Het detecteren van afleidingen en gedachten die afdwalen
  • Je losmaken van afleidingen en je aandacht terugbrengen naar je aandachtspunt
  • Afleiding omschrijven als “gewoon een gedachte”

Bij het beoefenen van deze meditatiestijl houd je je aandacht gericht op een bepaald object of gevoel, zoals de sensatie van lucht die in en uit je neusgaten stroomt terwijl je ademt. Om deze aandacht vast te houden, moet je voortdurend de kwaliteit van je aandacht in de gaten houden. Als je gedachten beginnen af te dwalen, zoek je uit waar de afleiding vandaan komt en breng je je aandacht weer terug naar je aandachtspunt.

Als je bijvoorbeeld merkt dat je aandacht is verschoven van je ademhaling naar een vergadering die voor later op de dag gepland staat, laat die gedachte dan niet blijven hangen. Richt je in plaats daarvan weer volledig op je ademhaling.

Hoe kan het regelmatig beoefenen hiervan je aandacht verbeteren? Het ondersteunt drie vaardigheden die nodig zijn voor het reguleren van aandacht:

  • Afleiding waarnemen zonder je aandachtspunt los te laten
  • Je losmaken van mogelijke afleiding
  • Je aandacht onmiddellijk terugbrengen naar je aandachtspunt

Naarmate je je concentratie gerichte meditatievaardigheden aanscherpt, wordt het gemakkelijker om afleiding op te merken. Zo keer je sneller terug naar je aandachtspunt. Uiteindelijk wordt het handhaven van de concentratie bijna moeiteloos. In het dagelijks leven vertaalt dit zich in een verbeterd vermogen om je aandacht te richten op informatie die relevant is voor je doelen, en om deze focus te behouden. Zelfs wanneer je geconfronteerd wordt met verstorende elementen. Het helpt je ook om makkelijker te wisselen tussen taken zonder afgeleid te geraken.

 

Hoe kun je open monitoring beoefenen?

Een tweede type van mindfulness meditatie verschilt van ‘concentratie gerichte meditatie’ op de volgende manieren:

  • Geen specifiek object van aandacht
  • Niet-reactieve observatie en etikettering van ervaring
  • Onthechte opmerkzaamheid van automatische subjectieve interpretatie van gedachten en emoties

Tijdens deze meer geavanceerde meditatie beoefening, laat je je aandacht stromen van moment tot moment. Dit doe je zonder je te richten op een bepaald object of gevoel. Het proces helpt je los te komen van afleidingen in plaats van het observeren van een voortdurende stroom van ervaring.

Het doel van open monitoring meditatie is om een helder bewustzijn te krijgen van aspecten van je mentale leven die gewoonlijk verborgen zijn. Door je hersenen op deze manier te trainen, kun je je denkpatronen en emotionele gewoonten beter observeren en aanpassen. Het resultaat is dat je in staat bent intentioneel te handelen in plaats van reactief.

Indien je worstelt met deze meditatiestijlen kan Mindscopic ook een positieve werking hebben op het functioneren van jouw brein. Clear Focus helpt zo bijvoorbeeld je focus te verbeteren zodat je gedachten niet afdwalen.