Slaapfasen
Wat de meeste mensen niet weten, is wat er met het lichaam gebeurt tijdens de slaap. Terwijl er flink veel activiteit is. De slaap verloopt volgens diverse fasen, ook wel de slaapcyclus genoemd. Elke fase is te onderscheiden aan de hand van verschillende kenmerken. Het is leuk om eens te bekijken hoe dit in elkaar steekt. Op deze plek leer je meer over de verschillende fasen van een cyclus.
De slaapfasen die een cyclus vormen
Een slaapcyclus heeft een duur van anderhalf tot twee uur. Dat betekent dus dat je op een normale nacht vier tot vijf cycli doorloopt. Na elke cyclus word je even kort wakker. Dit is het moment waarop je lichaam gecheckt wordt. Heb je geen pijn? Is je blaas nog niet vol? Is alles nog veilig? Is er iets niet goed, dan zal je wakker worden om er iets aan te kunnen doen. Is alles in orde, dan kan je weer in slaap vallen en de volgende cyclus starten.
Probeer zeker ook eens onze SLEEPWELL SPRAY™ voor een betere slaap kwaliteit.
Fase 1: moment van inslapen
Dit is de fase waarin je niet wakker bent, maar ook nog niet slaapt. De ogen gaan dicht en de hersenen komen tot rust. Dit is een korte fase van enkele minuten.
Fase 2: de eerste periode van slaap
In deze fase slaap je al wel, maar in en licht stadium. Niet alles haalt je uit je slaap, maar wanneer dat wel gebeurt, voel je dat je nog steeds vermoeid bent. Dit is een fase die wat langer duurt. Vaak net iets korter dan een uur.
Fase 3: een periode van diepere slaap
In deze fase raak je in diepere slaap, maar nog niet de diepste slaap. Je ademhaling komt in en ritme, je hartslag vertraagt en je spieren raken ontspannen. Deze fase is maar heel kort, rond de 5 minuten.
Fase 4: echte diepe slaap
Je bent nu echt aan het slapen, wakker worden zal een flinke verstoring zijn en je zal jezelf even moeten oriënteren wanneer dat toch gebeurt. Dit is een fase van 20 minuten en zorgt dat je goed tot rust komt.
REM slaap
Na de diepe slaap komt de fase van de REM slaap. Het is de fase waarin je het meest droomt. REM staat voor rapid eye movement. Dit is wat er gebeurt wanneer je slaapt, je ogen schieten snel heen en weer achter de oogleden. Ook veranderen je hartritme en ademhaling ten opzichte van de voorgaande fases. De bloeddruk neemt ook wat toe. Wel zijn je spieren ontspannen. Je hebt nu tijd om zaken te verwerken en op te slaan in je geheugen. Het is ook de periode waarin je emotioneel herstel kan doormaken. Deze fase wordt ook wel de paradoxale slaap genoemd door de drukke hersens maar het ontspannen lichaam. Dit is een fase van 20 minuten. Waarna de volgende cyclus begint van voor af aan.
Langere slaap betekent kortere cycli
Hoe langer je slaapt, hoe korter de cycli worden. De eerste drie cycli nemen zo’n vier uur van je slaap in. Dit staat ook wel bekend als de kernslaap. De diepe slaap en de droomslaap gebeuren voornamelijk in deze periode. Voor het herstel en voor het verwerken van de zaken in je leven is dit dus de belangrijkste fase. Ga je meer naar het einde van de nacht en de slaap, dan zal je steeds meer lichte slaap doormaken. Soms wordt gesteld dat de uren voor middennacht dubbel tellen. Als je echt wilt uitslapen, dan is het goed om één cyclus meer door te maken. Dat staat voor zon anderhalf uur. Nog langer slapen werkt eerder slechter dan beter. Je zal je meer suf dan uitgeslapen voelen als je nog langer slaapt.