AWARD WINNING NUTRITION 100% GELD TERUG GARANTIE GECERTIFICEERDE INGREDIENTEN
Review 4.1 / 5
Je intrinsieke motivatie verbeteren? Zo doe je dat!
6 september 2021 [email protected]
Intrinsieke-motivatie-verbeteren

Je intrinsieke motivatie verbeteren? Zo doe je dat!

Wanneer we iets doen dat goed voelt, dan is dat dopamine die in werking treedt. En in het geval van motivatie geeft het zich voorstellen van de beloning die we zouden krijgen door te handelen, ons een kleine stoot dopamine, net alsof we al daadwerkelijk gehandeld hebben. Bijvoorbeeld wanneer je op vakantie aan een bergwandeling begint, ben je al gemotiveerd om het zicht bovenop de berg te zien. Daarom dat je die wandeling ook onderneemt, voor de ervaring, voor dat zicht. Dit is de sensatie van motivatie. Maar er zit meer achter. Hoe we onze motivatie verbeteren, en meer uit ons dagdagelijkse leven halen, dat leer je in deze blog!

1. Extrinsieke Motivatie

Dit is de meest voorkomende bron van motivatie. Deze soort motivatie bestaat uit externe beloningen. Voorbeelden hiervan zijn geld verdienen, een prijs winnen, goede cijfers halen. Dit zijn voorbeelden van positieve extrinsieke motivatie. Maar ook pijn of de mogelijkheid tot pijn of lijden is een vorm van extrinsieke motivatie, zoals bang zijn om ontslagen te worden of om ruzie te krijgen met je partner, kunnen drijfveren zijn om iets wel of niet te doen. Je heb dus positieve en negatieve extrinsieke motivatie. Hoewel extrinsieke motivatie geweldig werkt op de korte termijn, zal het alleen zo lang duren als je de externe beloningen als bevredigend beschouwt. Niet meer geïnteresseerd in geld? Daar gaat je motivatie. Het is dus uiteindelijk wel die intrinsieke motivatie die we zo dadelijk gaan bespreken die de drijfveer is.

2. Intrinsieke Motivatie

Volgens de wetenschap is intrinsieke motivatie het verlangen om op zoek te gaan naar nieuwe dingen en nieuwe uitdagingen, om je capaciteiten te testen en te analyseren, en om je doelen in en voor jezelf te bereiken – bijvoorbeeld iets nieuws leren. Verder wordt onze intrinsieke motivatie gevoed door deel te nemen aan activiteiten die we echt leuk vinden en waartoe we ons niet verplicht of onder druk voelen. Dit zijn dingen die we doen waarbij de tijd gewoon voorbij lijkt te vliegen. Motivatie bepaalt dus wat we doen, hoe we iets doen en hoeveel we hiermee bereiken. Het is getest en bewezen dat onze prestaties slechts zo groot zijn als onze motivatie. Hoe minder geïnspireerd we zijn, hoe slechter onze prestaties. Bijvoorbeeld wanneer je werkomgeving ongemotiveerd en giftig aanvoelt, dan zal je enige bron van inspiratie en motivatie jezelf zijn.

Hoe verbeter ik dan mijn intrinsieke motivatie?

Neem af en toe een pauze.

“Werken om te leven of leven om te werken?” Mensen vergeten niet dat het leven niet alleen maar om werken draait. Zelfs wanneer je van je baan houdt, blij bent met je salaris, of toegewijd bent aan je bedrijf, heb je af en toe een pauze nodig. Een goede verloning een bedrijfswagen zijn allemaal extrinsieke bronnen van motivatie en geraken na verloop van tijd uitgeput. Daarom is het cruciaal dat we nu en dan eens een pauze nemen, en de dingen kunnen doen waarvan we echt houden. Een hobby die geen extrinsieke motivatie vereist. Deze zorgen voor intrinsieke motivatie die je in je werkomgeving kan inzetten.

” Geld is geen alternatief voor intrinsieke motivatie.” – Edwards Deming

“Just do it”

De eerste stap is altijd de moeilijkste stap. Dat is wat Nike wil uitdragen met deze slogan. Stop met de dingen uit te stellen. Gebruik je intrinsieke motivatie in plaats van teleurstellingen om beloningen te verdienen. Uitstel is, en zal altijd blijven, een last en een belemmering voor onze motivatie. Daarom, ga recht op je doel af. Dat blijft nog steeds de kortste weg naar succes.

Zet je gezondheid op de eerste plaats

Ons lichaam is het enige wat we als mens écht in bezit hebben. Ons lichaam is de enige tool die we kunnen gebruiken om onze doelen in het leven te bereiken. Daarom is het van essentieel belang dat we hier goede zorgen voor dragen. Daarboven, wanneer je je fysiek gezonder voelt, ga je jezelf ook mentaal een stuk gezonder voelen. Daarom, op je voeding letten en af en toe gaan sporten hoeven niet alleen ‘een mooi lichaam’ als einddoel hebben. Kijk eens naar ’the bigger picture’, een gezond lichaam staat gelijk aan een gezondere geest. En wanneer we een gezonde geest hebben, bezitten we ook meer intrinsieke motivatie om onze doelen te bereiken.

Clear Focus

Deze voorgaande tips en tricks lijken op het eerste zicht heel gemakkelijk. Maar ze vergen heel wat tijd. Daarom, om je een duwtje in de rug te geven hebben we met het MindScopic-team Clear Focus ontwikkeld. Dankzij haar wetenschappelijke formule kunnen we ook onze intrinsieke motivatie verhogen. Zodat we onze doelen in het leven iets gemakkelijker kunnen bereiken. Dus, heb jij ook wat nood aan wat extra motivatie? Voor je volgende examen, of voor tijdens je werk? Probeer dan gerust onze Clear Focus uit, en ervaar de motivatieboost zelf!