AWARD WINNING NUTRITION 100% GELD TERUG GARANTIE GECERTIFICEERDE INGREDIENTEN
Review 4.1 / 5
Draag zorg voor je mentale gezondheid op het werk
12 oktober 2021 [email protected]
Draag zorg voor je mentale gezondheid op het werk

Draag zorg voor je mentale gezondheid op het werk

De meeste mensen weten hoe belangrijk het is om voor onze geestelijke gezondheid te zorgen. Dit kan echter moeilijker worden in een werkomgeving waar er vaak veel afleiding aanwezig is. In drukke kantoren of andere werkomgevingen kan de prioriteit van onze geestelijke gezondheid vergeten worden. Dit komt vaak omdat we ons concentreren op deadlines voor klanten, communicatie met collega’s, carrière maken en vele andere zaken. Ondanks deze afleidingen zijn er dingen die u kunt doen om ervoor te zorgen dat uw geestelijke gezondheid niet verslechtert terwijl u werkt. Zorg dragen voor je mentale gezondheid op het werk is dus zeer belangrijk. Deze blogpost gaat in op de manieren waarop u dit kunt doen. Laten we het eerst hebben over waarom we rekening moeten houden met onze mentale gezondheid tijdens het werk. Ook bespreken we hoe het onze productiviteit en uiteindelijk onze carrière op lange termijn ten goede kan komen.

 

Waarom is het belangrijk om tijdens het werk voor onze geestelijke gezondheid te zorgen?

Ondanks het feit dat dit een onderwerp is waar velen nog steeds moeilijk of ongemakkelijk over praten, komt het steeds vaker voor dat men op het werk te maken krijgt met psychische problemen. Nu we zoveel tijd op het werk doorbrengen, is het des te belangrijker dat we voor onze geestelijke gezondheid zorgen. Er zijn veel voordelen verbonden aan het bevorderen van een goede geestelijke gezondheid op het werk, en niet alleen voor de individuele werknemer.

 

Wat zijn de voordelen van een goede mentale gezondheid tijdens het werk?

 • Verhoogde productiviteit: Het is belangrijk dat werknemers zich mentaal en fysiek goed voelen. Ze zullen dit projecteren tijdens het uitoefenen van hun functie. Hierdoor voelen ze zich in staat om productiever te werken. Bovendien zullen werknemers die zich gesteund voelen op het werk, minder vaak ziektedagen opnemen dankzij een slechte mentale gezondheid. Ook wordt de kans op een burn-out drastisch verlaagd.

 

 • Verbetering van de werkprestaties: Werkplekken die een goede geestelijke gezondheid bevorderen, zien werknemers vaker trots zijn op hun werk. Dit kan leiden tot een verbetering van hun prestaties. Een verklaring hiervoor is dat ze meer vertrouwen hebben in zichzelf omdat hun mentale gezondheid op orde staat. Een andere reden is dat ze zich meer gemotiveerd en gepassioneerd voelen over hun werk omdat ze niet worden afgeleid door gevoelens van stress, overweldiging en/of uitdagende emotionele gevoelens.

 

 • Minder personeelsverloop: Werkplekken die zich inspannen om hun werknemers te ondersteunen in alle aspecten van hun leven, inclusief het ondersteunen van hun mentale gezondheid, hebben meer kans om talenten te behouden. Wanneer werknemers zich gesteund en gesterkt voelen door hun werkgever, kan dit hun geluk en motivatie op het werk verbeteren. Degenen die gelukkig zijn op het werk zullen minder snel elders nieuwe kansen zoeken. Draag dus zorg voor je mentale gezondheid op het werk..

 

Hoe zorg je voor een goede mentale gezondheid op het werk?

We weten nu wat de voordelen zijn van een goede geestelijke gezondheid op het werk. Maar wat kunnen we als individu doen om ervoor te zorgen dat we tijdens het werk voor ons welzijn kunnen zorgen? Als je een stressvolle periode op het werk doormaakt kan je volgende tips uitproberen.

 • Probeer ademhalingsoefeningen:
  Ademhalingsoefeningen zijn een geweldige manier om stress te verminderen en na te denken over hoe je je voelt. Niet alleen helpen ze je om je gedachten te ordenen, maar ze helpen ook om eventuele spanning die je vasthoudt los te laten en je zenuwstelsel te kalmeren. Ademhalingsoefeningen kunnen gemakkelijk in jouw werkschema worden ingepland. Dit omdat je ze altijd en overal kunt doen – op je bureau, in de badkamer, bij de koffieautomaat of in het openbaar vervoer. Kortom is het een goede methode om je mentale gezondheid op het werk te verbeteren.

 

 • Kom in contact met de natuur wanneer je tijd hebt:
  Het is bewezen dat tijd buiten doorbrengen en je verbinden met de natuur je mentale welzijn verbetert. Ten eerste zorgt frisse lucht voor meer zuurstof naar uw hersenen, waardoor uw hersenkracht toeneemt. Ten tweede helpt de kalmerende atmosfeer die je in de natuur ervaart om stress te verminderen en je stemming te verbeteren. Als je de mogelijkheid hebt, neem dan tijdens je werkdag de tijd om buiten te komen, al is het maar voor een paar minuten.

 

 • Spreek je manager of collega’s aan:
  Het vergt moed om je kwetsbaarheid te delen of om hulp te vragen als je die nodig hebt. Als je je daar prettig bij voelt, kan je contact opnemen met een naaste collega of je manager om jouw zorgen te delen. Of je nu worstelt met de werkdruk of deadlines, weet dat er altijd iemand voor je klaar staat.

 

 • Plan momenten in om voor jezelf te zorgen:
  Voor jezelf zorgen is een krachtige manier om je mentale gezondheid op het werk te bevorderen. Het goede nieuws is dat je dit ook tijdens je werkdag kunt doen. Zelfzorg hoeft niet te betekenen dat je een bubbelbad neemt of je favoriete boek leest. Het kan ook zijn dat je de tijd neemt om te erkennen wat je bereikt hebt of dat je naar je favoriete café gaat om te lunchen. Deze kleine daden van zelfzorg kunnen helpen om je humeur een boost te geven. Het zorgt voor een gezonde gemoedstoestand dat belangrijk is voor een gelukkig en productief welzijn.

 

 • Houd je werk en privé gescheiden:
  Waar u ook werkt, met e-mails op onze telefoons en draagbare laptops wordt het voor werknemers steeds moeilijker om werk en privé gescheiden te houden. Werken aan een betere afstemming tussen werk en privéleven kan je helpen om een goede geestelijke gezondheid te koesteren. Het is belangrijk om voldoening te halen uit de tijd die je zowel op het werk als daarbuiten doorbrengt. Dus als je het gevoel hebt dat jouw werk en privé niet goed op elkaar zijn afgestemd, begin dan met het nemen van kleine stappen. Begin met de werkapparaten op kantoor te laten in plaats van ze mee naar huis te nemen. Houd je aan de werktijden of verwijder de toegang tot je werk emails van jouw persoonlijke apparaten.

 

Een goede geestelijke gezondheid is cruciaal

Het is belangrijk om te weten dat zorgen voor je mentale gezondheid niet alleen geldt voor mensen die worstelen met problemen zoals angst of depressie. Het is net zo belangrijk om een goede geestelijke gezondheid te behouden, zelfs als je je mentaal goed voelt. Dit om te voorkomen dat stress en een burn-out kunnen escaleren. Ieders geestelijke gezondheid schommelt, afhankelijk van de omstandigheden in ons leven. Daarom is het belangrijk dat je regelmatig controleert hoe je je voelt. Hoewel de tips in dit artikel je kunnen helpen om je mentale gezondheid op het werk onder controle te houden, ervaart iedere persoon dit anders. Er bestaat geen snelle oplossing voor chronische stress, voortdurende overweldiging, angst,… omdat niet elke oplossing voor elke persoon werkt. Draag zorg voor je mentale gezondheid op het werk!

Als je het gevoel hebt dat je meer steun nodig hebt kunnen de producten van Mindscopic een oplossing bieden. Moodmaster vermindert bijvoorbeeld het gevoel van stress en angst.