AWARD WINNING NUTRITION 100% GELD TERUG GARANTIE GECERTIFICEERDE INGREDIENTEN
Review 4.1 / 5
Goed evenwicht vinden tussen werk en privé
8 april 2022 [email protected]
Goed evenwicht vinden tussen werk en privé

Op zoek naar een goed evenwicht vinden tussen werk en privé?

In onderstaande blog kun je  5 verrassende tips van MINDSCOPIC®  terug vinden die je kunnen helpen met een stressvrij leven.
Voel jij je voortdurend heen en weer geslingerd tussen de concurrerende eisen van werk en privé? Zo ja, dan ben je niet de enige. De strijd om een goed evenwicht tussen werk en privéleven te vinden is een veelvoorkomende oorzaak van stress en onrust op het werk.

Een deel van het probleem is dat de grenzen tussen werk en privé door de technologie vervaagd zijn. Volgens een recent onderzoek zegt 65 procent van de werknemers dat hun manager verwacht dat ze ook buiten kantoor bereikbaar zijn; een op de vijf respondenten geeft aan 20 of meer uur per week in hun eigen tijd te werken. Hoewel een groeiend aantal bedrijven de vele voordelen van een goed evenwicht vinden tussen werk en privéleven erkent, blijft het aan jou om de weegschaal in bedwang te houden.

OP ZOEK NAAR NIEUWE MANIEREN OM WERK EN PRIVÉ IN BALANS TE HOUDEN?

Je hebt geleerd “nee” te zeggen tegen het aangaan van onnodige verplichtingen en je slaapt tegenwoordig beter. Toch voel je de voordelen van een goed evenwicht vinden tussen werk en privé niet. Nu er steeds meer op het spel staat, moet je misschien dieper graven naar oplossingen. Overweeg het volgende:

1. Wijs werkvrije zones aan

Net zoals onzichtbare hekken huisdieren beschermen tegen afdwalen op straat, kun je een metaforische “omheining” maken die werkactiviteiten verbiedt in een specifiek gebied van jouw huis of leven. Of het nu jouw auto, jouw keuken of de elliptische machine is, zorg ervoor dat jouw mobiele telefoon en laptop buiten gehoorsafstand zijn om afleiding door jouw werk te voorkomen.

2. Overweeg een verhuizing

Hoewel niet iedereen de mogelijkheid heeft om zijn spullen te pakken en te verhuizen, is het wel zo dat sommige steden beter geschikt zijn voor het creëren van een balans tussen werk en privé dan andere. Besteed je elke dag veel tijd aan woon-werkverkeer – of een groot deel van jouw salaris aan huur? Als je midden in een carrièrewending zit, is dit misschien een goed moment om na te denken over verhuizen naar een gebied dat meer gemak biedt. Verhuizen naar een stad met lagere kosten van levensonderhoud kan de balans tussen werk en privé herstellen door de druk te verlichten om een onredelijk aantal uren te werken alleen om de dagelijkse uitgaven te dekken.

3. Vraag om flexibele werktijden

Als je moet jongleren met de eisen van werk en gezin, kan soms een uurtje aan beide kanten van je dag het verschil maken in het bereiken van een goed evenwicht vinden tussen werk en privé. Zolang je je verantwoordelijkheden nakomt, kun je nagaan of je baas je toestaat van 7.00 tot 15.30 uur te werken in plaats van van 8.00 tot 16.30 uur, om naschoolse opvang voor je kinderen te vermijden.

4. Consolideer jouw agenda

Hoewel het tegen jouw intuïtie in lijkt te werken om de grens tussen werk en privé te vervagen, dwingt één agenda je om de twee in evenwicht te houden door jouw agenda niet te vol te boeken. Als je ziet dat je jouw moeder donderdag om 15.00 uur naar een belangrijke medische afspraak moet brengen, kun je voorkomen dat je op dat tijdstip aan een telefonische vergadering moet deelnemen. Door jouw agenda proactief in te plannen – in één centraal systeem – kun je jouw werk-privébalans beter onder controle houden.

5.  Verwacht het onverwachte

Weet je wat er gebeurt met een elastiekje als het helemaal is uitgerekt? Vanaf dat punt is er maar één extra ruk nodig, en het zal knappen. Als jouw dagelijkse agenda net zo is als het elastiekje, dan is het ontvangen van een dringend verzoek van jouw belangrijkste klant genoeg om je het gevoel te geven dat je zou kunnen knappen. Tenzij je een kristallen bol hebt om files, ziektedagen of verhitte discussies te voorzien waardoor vergaderingen uitlopen, zal er altijd iets zijn dat jouw koers kan wijzigen, ongeacht hoe zorgvuldig je die hebt uitgestippeld. Door tijd in te ruimen in je agenda, voorkom je niet alleen een onnodige cortisolstoot, maar maak je ook meer kans op een goede balance tussen werk en privé.

Als je overweegt om van baan te veranderen, kunt je waardevolle informatie krijgen over de programma’s van een bedrijf om werk en privé in balans te houden door tijdens het sollicitatiegesprek de juiste vragen te stellen. Of je nu aan een nieuwe baan begint of jouw huidige situatie probeert te verbeteren, het bereiken van een balans tussen werk en privéleven is een delicate handeling, maar een die zeker de moeite waard is om na te streven.