AWARD WINNING NUTRITION 100% GELD TERUG GARANTIE GECERTIFICEERDE INGREDIENTEN
Review 4.1 / 5
De gezondheidsvoordelen van alfa-golven in je hersenen
5 augustus 2022 Lore Hoebrekx
De gezondheidsvoordelen van alfa-golven in je hersenen

De gezondheidsvoordelen van alfa-golven in je hersenen

Je hersenen maken verschillende soorten golven aan, van alfa, bèta of delta-golven tot theta- en gamma-golven. Sommige bewegen heel langzaam, andere heel snel. In deze blog kom je meer te weten over de gezondheidsvoordelen van alfa-golven in je hersenen.

In één van onze vorige blogs kon je al lezen wat alfa-golven zijn en hoe ze werken. We gaan dieper in op de gezondheidsvoordelen van alfa-golven in je hersenen. Nog even samenvatten:

Alfa-golven worden geproduceerd tussen 8 en 12 Hz. In vergelijking met elektriciteit gaan ze heel traag maar vergeleken met een delta-golf (0,5 – 3 Hz.) gaan ze dan weer snel. Je hersenen produceren alfa-golven wanneer je wakker bent en weinig informatie moet verwerken. Ze zijn het meest actief wanneer je ontwaakt en vlak voordat je in slaap valt. Je kan alfa-golven trainen door ontspannende oefeningen als meditatie of yoga te doen. Ook ademhalingsoefeningen en dagdromen zijn goede manieren om je alfa-golven te boosten.

De gezondheidsvoordelen

Onderzoekers linken alfa-golven met gemoedstoestanden die lagere niveaus van stress, angst of pijn veroorzaken. Er zijn dus heel wat gezondheidsvoordelen van alfa-golven in je hersenen.

Versterkt je focus

Eén van de gezondheidsvoordelen van alfa-golven in je hersenen is een versterkte focus. Zit jij wel eens in een ‘flow’? Een periode waarin je extra productief bent en alles vanzelf lijkt te gaan? Dan zit je in alfa-modus, een ontspannen staat waarin je zelfs inspannende taken vlotjes kan afwerken. Alfa-golven versterken dus je focus en verhogen je productiviteit. Onderzoek wijst bovendien uit dat alfa-golven ook een gunstig effect hebben op je geheugen.

Vermindert onrust en angst

Een tweede gezondheidsvoordeel van alfa-golven in je hersenen is dat ze gevoelens van angst verminderen. Volgens een recente studie is er een verband tussen de aanwezige alfa-golven in de hersenen en angstgevoelens. De toegediende alfa-golven hadden een aanzienlijke invloed bij testpersonen met een grote angst. De resultaten suggereren dat langdurige alfa-feedbacktraining (minstens 5 uur) nuttig kan zijn bij angsttherapie.

Boost creativiteit

Een ander gezondheidsvoordeel van alfa-golven in je hersenen is een verhoogde creativiteit. Onderzoek wijst uit dat alfa-golven een grote rol spelen in het creatieve cognitieve proces. De ontspannen staat van de alfa-modus, zorgt voor een open geest en creatieve blik.

Gunstige invloed op depressie

Klachten als angst en depressie zijn symptomen van een brein dat niet in balans is. Die balans kan (deels) hersteld worden door de aanmaak van alfa-golven. Alfa-golven zorgen voor rust en ontspanning in het hoofd, wat op zijn beurt een goede invloed heeft op depressieklachten.

Verhoogt je pijntolerantie

Het laatste uit ons lijstje ‘Gezondheidsvoordelen van alfa-golven in je hersenen’ is een verhoogde pijntolerantie. Wetenschappers hebben onderzocht dat mensen in de alfa-toestand hun pijn beter kunnen reguleren. Het onderzoek werd uitgevoerd op mensen met chronische pijnen. Ze kregen alfa-feedback training én hypnosetherapie. Het resultaat? In 58% van testsubjects voelde 33% minder pijn.

Kortom, de gezondheidsvoordelen van alfa-golven in je hersenen zijn legio. Het loont dus de moeite om je alfa-golven (en bij uitbreiding je geest) te trainen door bijvoorbeeld meditatie of ademhalingsoefeningen.

Nood aan een duwtje in de rug? Voel je meer ontspannen en kom tot rust dankzij de MINDSCOPIC® MOODMASTER™.

Hit the follow button: Facebook | Instagram | LinkedIn | YouTube