AWARD WINNING NUTRITION 100% GELD TERUG GARANTIE GECERTIFICEERDE INGREDIENTEN
Review 4.1 / 5
Alternatieven voor medicatie tegen chronische stress
13 juli 2022 Lore Hoebrekx
medicatie tegen chronische stress

Alternatieven voor medicatie tegen chronische stress

We praten vaak over stress alsof het er gewoon bij hoort. Maar als je constant het gevoel hebt dat je onder spanning staat, spreken we van chronische stress. Dat is lang niet zo onschuldig. Medicatie lijkt dan de enige oplossing. Toch zijn er ook alternatieve methodes die je helpen om de chronische spanning de baas te blijven. Ontdek alternatieven voor medicatie tegen chronische stress.

Af en toe nagelbijtend in de file staan of spanning voelen voor een presentatie is perfect normaal. Die stress zorgt er zelfs voor dat je extra gefocust bent. Het allerbelangrijkste? Het is tijdelijk. Chronische stress daarentegen werkt verlammend en is permanent.

Dit zijn de meest voorkomende symptomen van chronische stress:

 • slecht slapen;
 • prikkelbaarheid;
 • gespannenheid;
 • de neiging om je terug te trekken;
 • verminderde eetlust of net meer zin in zoet;
 • humeurigheid en vermoeidheid.

Heb jij last van chronische stress? Praat dan altijd met je huisarts. Hij of zij kan het beste inschatten wat jij nodig hebt. Zweer medicatie zeker niet af, het kan de juiste oplossing zijn. Wil je je lichaam nog wat meer ondersteunen? Dit zijn de alternatieven voor medicatie tegen chronische stress!

Weet wat je eet

Een gezond en evenwichtig voedingspatroon is één van de alternatieven voor medicatie tegen chronische stress. Deze voedingsmiddelen- en stoffen voeg je best toe aan je weekmenu’s:

 1. Prebiotische voeding. Kefir en vezels zijn dé voedingsmiddelen die je zeker moet opnemen in je dieet. Ze zorgen voor gezonde darmen. Je darmen hebben een grote invloed op je neurotransmitters en stressgevoel.
 2. Magnesiumrijk voedsel. Bij te weinig magnesium neemt je stressbestendigheid af.
  Zet peulvruchten, noten, broccoli en bananen op je boodschappenlijstje.
 3. Warm eten. Vermijd ’s ochtends een koud ontbijt als je weinig energie hebt. Warm eten geeft je een boost. Kies voor een spiegelei of granola met warme ingrediënten.

Deze producten vermijd je beter als je kampt met chronische stress:

 1. Koolhydraten en suikers. Voedingsmiddelen met veel snelle koolhydraten en suikers verstoren je bloedsuikerspiegel. Het gevolg? Je stress verhoogt. Frietjes, snoep en frisdrank vermijd je dus beter.
 2. Koffie heeft een oppeppende werking, de cafeïne is nefast voor je stresslevel.
  Heb je nood aan een oppepper? Probeer dan MINDSCOPIC® CLEAR FOCUS™ CAFFEINE FREE. Een natuurlijk product dat je helpt om je concentratie te verbeteren zonder de cafeïnerush.

Hack je slaappatroon

In periodes van stress, slaap je minder goed. Bij stress maakt je lichaam meer adrenaline en noradrenaline aan, hormonen die je alerter maken. Ook de productie van het hormoon cortisol verhoogt, terwijl die juist laag moet zijn om goed te kunnen slapen. Je slaappatroon hacken is daarom één van de alternatieven voor medicatie tegen chronische stress. Zo pak je dat aan:

 1. Creëer een slaapritueel
  It’s all about routine. Creëer een vast ritueel voordat je gaat slapen. Idealiter leg je je smartphone en andere schermen een uur op voorhand aan de kant. Luister naar ontspannende muziek, je favoriete podcast of mediteer. Drink een kopje thee en ga rustig in bed liggen. Lezen voordat je gaat slapen, is ook een goede manier om je brein moe te maken. Wat je ook doet, probeer die routine iedere avond toe te passen. Zo train je je brein om je moe te voelen.
 2. Verbeter je slaaphygiëne
  Zorg voor een koele kamer tussen de 16°C en 22 °C. Verlucht je slaapkamer dagelijks en ververs je beddengoed iedere week. Een propere en opgeruimde slaapkamer draagt bij aan een beter slaap.
 3. Track je slaapritme
  Meten is weten. Track daarom je slaapritme met een app. Je vindt verschillende (gratis) apps online. Via de app kan je je slaapcycli tracken en krijg je inzicht in je slaappatroon. Je kan je bedtijden daarop afstemmen.

Mediteer

Mediteren ontspant je geest en helpt om in het moment te leven. Je hoeft echt geen half uur in lotushouding te zitten. Een tiental minuutjes je ogen sluiten en je gedachten laten afdwalen is voldoende. Online vind je heel wat meditatie-apps en video’s om te leren mediteren.

Psychologische ondersteuning

Chronische stress de baas blijven is een werk van lange adem. Erover praten met een professional kan helpen om alles in perspectief te plaatsen. Psychologische ondersteuning is dan ook een goed alternatief voor medicatie tegen chronische stress. De psycholoog kan technieken en tools aanreiken om je stress beter te managen.

Probeer de MINDSCOPIC® MOODMASTER™

Heb je na het lezen van deze blog, nood aan een extra duwtje in de rug? Probeer onze MOODMASTER™. De formule is wetenschappelijk ontwikkeld om bij te dragen aan de weerstand tegen stress en angst en om het gevoel van welzijn te versterken.

Hit the follow button: Facebook | Instagram | LinkedIn | YouTube