AWARD WINNING NUTRITION 100% GELD TERUG GARANTIE GECERTIFICEERDE INGREDIENTEN
Review 4.1 / 5
Biohacking
6 april 2021 frederique
biohacking

Biohacking

Biohacking is sterk in opkomst de laatste tijd. Het is te zien als een soort doe-het-zelf vorm van biologie. De meeste biohackers zijn bezig met kleine stappen op dit gebied. Het gaat dan om veranderingen in het voedingspatroon of de leefstijl om op die manier gezonder en beter te worden. Door gebruik te maken van biohacks kan je bijvoorbeeld snel afvallen of gemakkelijk je breinfunctie versterken. Wil je hiermee aan de slag, dan moet je wel goed onderzoek hebben gedaan en zeker zijn van de kansen en bedreigingen. Op deze plek leer je daar meer over.

Welke vormen van biohacking zijn te onderscheiden?

Biohacking is op vele manieren mogelijk. Een aantal van die vormen springen er echter wel uit. Er zijn drie vormen die zeer populair zin. Het gaat dan om nutrigenomics, doe-het-zelf biologie en grinder. Die worden hier dan ook stuk voor stuk besproken zodat je er een goed beeld van krijgt.

Nutrigenomics

Wanneer je kijkt naar nutrigenomics, dan gaat het om de manier waarop bepaalde voedingsmiddelen een wisselwerking hebben met jouw genen. Deze vorm van biohacking is flink populair, maar niet zonder controverse. Het is gebaseerd op de gedachten dat de op basis van de genen in het lichaam alles in het leven is te optimaliseren door dit te combineren met de juiste voedingsstoffen over een bepaalde periode. Daarnaast richt deze vorm op hoe voedingsstoffen je gedachten, gedragingen en gevoelens beïnvloeden.

Doe-het-zelf biologie

Aan de slag gaan met doe-het-zelf biologie is niet iets wat voor iedereen is weggelegd. Het is vooral een vorm die door mensen die zijn opgeleid en werkzaam zijn in de wetenschap. Deze specialisten gebruiken tips en trucs die ook door leken kunnen worden toegepast in experimenten buiten een gecontroleerde omgeving zoals een laboratorium of een medisch centrum. Dit kan dan ook allerlei verschillende vormen aannemen.

Grinder

Deze vorm van biohacking gaat het meest ver. Elk deel van het lichaam is te hacken, stellen de volgers van deze stroming. Dat betekent dus dat ze van zichzelf een cyborg willen maken. Dat doen ze door hun lichaam te optimaliseren op alle mogelijke manieren. Of dit nu gaat om hulpmiddelen in de vorm van gadgets of implantaten, of het gaat om het inspuiten van stoffen of andere middelen. Als zij het lichaam ermee naar wens kunnen aanpassen, dan zijn ze ertoe bereid.

Werkt biohacking eigenlijk wel?

De grote vraag is natuurlijk of biohacking werkt om jouw lichaam en genen te veranderen. Je kan daar zowel positief als negatief op antwoorden. Waar het gaat om nutrigenomics zijn er zaken die wel werken. Dat gaat bijvoorbeeld om het verminderen van kansen op bepaalde aandoeningen waar je genetisch meer vatbaar voor bent. Of het gaat om het bewerkstelligen van veranderingen in je fysiek, gemoed of focus. Denk aan afvallen of het bestrijden van depressies. Ook is het mogelijk om op deze manier je lichaamsfuncties te optimaliseren. Voedsel heeft hier nu eenmaal een grote invloed op, maar voor iedereen is dit anders. Uit onderzoek bleek eerder al dat dit sechts een deel van het verhaal is. Stress, lichaamsbeweging en andere zaken spelen ook een rol.

Hoe zit het met doe-het-zelf biologie en grinder?

Er zij veel voorbeelden van deze vormen van biohacking die uiteindelijk ook brachten wat ervan verwacht of gehoopt werd. Zo is een verhaal bekend van een man die door middel van het inspuiten van Chlorin e6 een verbeterd zicht in de nacht heeft gekregen. De stof kan tijdelijk de moleculen in de ogen aanpassen waardoor de ogen meer licht kunnen opnemen en het zicht dus ook beter wordt. Aan de andere kant is het natuurlijk wel zo dat elk experiment en elke aanpassing ook gevaren kent. Soms zelfs met fatale gevolgen.

Zo is er voor deze vorm van biohacking ook enige kennis en ervaring nodig. In het verleden is al eens gebleken dat sommigen hier hele gevaarlijk situaties mee op de hals haalden. Dit kon tot grote gezondheidsproblemen leiden. Er wordt zelfs gesproken over gevallen van biologische terreur wanneer op deze manier gewerkt wordt.

Wanneer gekeken wordt naar grinder, dan geldt dit misschien wel nog meer. Zo is er in 2018 een situatie geweest waarin grinders met RFID chips in het lichaam werken om zo de beveiligde deuren van ziekenhuizen te kunnen openen. Anderen lieten magneten in de oren plaatsen om zo ingebouwde koptelefoons te kunnen simuleren. Het klinkt misschien wat futuristisch. Toch gebeurt het regelmatig, met de risico’s op chronische infecties en andere ontstekingen erbij. Dit ka zelfs tot kankervorming leiden.

Is biohacking veilig te doen?

Er zijn vormen van biohacking die als veilig te bestempelen zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan het slikken van voedingssupplementen in een bepaald voedingspatroon. Zelfs het inbrengen van sommige gadgets en implantaten kan veilig wanneer dit gebeurt onder toezicht van een gediplomeerd arts. Sommige technieken van biohacking zijn echter onveilig of zelfs ronduit illegaal. Dit geldt vooral voor vormen van doe-het-zelf biologie en grinder. Die vormen worden zelfs niet in professionele omgevingen onderzocht omdat ze simpelweg onveilig of niet-ethisch zijn.

Experimenten op mensen uitvoeren is over het algemeen onethisch. Zelfs wanneer je die op jezelf uitvoert. Het kan onbedoelde gevolgen hebben. Het kan zelfs tot hele gevaarlijke situaties leiden. In een onderzoek uit 2017 kwam naar voren dat biohacking zowel de wetenschap vooruit kan helpen, als voor talloze nieuwe problemen voor de veiligheid kan zorgen. Vooral de gevolgen op lange termijn van het sleutelen aan genen zijn lastig in te schatten.

Hoe kan je bloedtesten gebruiken voor biohacken?

Bloed speelt een essentiële rol in het succes van biohacken. Aan de hand van de verschillende stoffen die in het bloed zijn te vinden is veel te vertellen over de staat van een lichaam. Zo kan je door bloedtesten dus ontdekken hoe een nieuw voedingspatroon jouw lichaam aanpast. Ook kan je daardoor dus heel gericht bepaalde doelen bereiken. Regelmatig testen kan bijvoorbeeld duidelijkheid geven over de werking van bepaalde vitaminesupplementen. Waardoor je dus weer scherper en alerter kan worden.

Natuurlijk kan je ook biohacken zonder de bloedtesten te doen. Wanneer je anders gaat eten en anders gaat leve, kan je ook zelf merken of je je beter en gezonder gaat voelen. Ook wanneer je specifiek zaken wilt aanpakken, zoals een probleem met de stofwisseling of een terugkerende hoofdpijn. Toch is het wel zo dat je juist door bloedtesten de nodige informatie krijgt. Dit maakt het gemakkelijker.

Het verschil tussen biohacking en biotechnologie

Biotechnologie is een verzamelterm voor alle studies die worden gedaan naar biologische processen om zo technologische vooruitgang te bevorderen. Biotechnologie kan gaan om het gebruik van bacteriën voor bier maar net zo goed om het sleutelen aan genen met het CRISPR-systeem. Vooruitgang in biotechnologie heft vaak invloed op biohacking. Biohackers gebruiken de innovaties vaak voor hun eigen ideeën. Aan de andere kant vormen vragen uit biohacking vaak ook uitdagingen voor onderzoek in biotechnologie. De twee kunnen wel los van elkaar bestaan.

Het gebruik van nootropics in biohacking

Nootropics hebben betrekking op het verbeteren van de cognitieve functies. Het kan om supplementen gaan, maar ook om voedingsmiddelen. Op die manier proberen hackers hun genoemd, productiviteit, focus of denkvermogen te bevorderen. Vooral in Silicon Valley is hier veel aandacht voor. Er zijn bedrijven die flinke investeringen hebben ontvangen om hier onderzoek naar te doen. Een bekende nootropic is cafeïne. Vrijwel iedereen heeft dit weleens gebeurt. Daarnaast is piracetam sterk in opkomst.

Er zijn wel enkele discussies over de veiligheid van nootropics. Sommige supplementen zijn bijvoorbeeld afgekeurd door de autoriteiten. Wanneer het gaat om reguliere voedingsmiddelen, dan is het vaak veilig te gebruiken mits dit met mate gebeurt. Denk bijvoorbeeld aan enkele koppen koffie, maar niet te veel. Pas ook op voor de combinatie met sommige medicijnen. Nootropics zijn niet essentieel voor biohacking. Ze zijn vooral populair vanwege het gebruiksgemak en de snelle resultaten die ze opleveren.

Leuke vormen van biohacking die je zelf kunt doen

Er zijn verschillende veilige vormen van biohacking die iedereen zo kan toepassen. Dit kan je dan gewoon thuis doen. Het is leuk om hier dus eens naar te kijken.

Het gebruik van cafeïne

Een stof waarvan je productiever wordt is cafeïne. Wie er nog niet mee werkt, kan er goed aan doen om met een kop zwarte koffie te beginnen. Ook groene thee of pure chocolade kunnen hierin een rol spelen. Neem het altijd op hetzelfde moment en hou bij wat er met je lichaam gebeurt. Ben je scherper? Of ben je zenuwachtiger of vermoeid? Wanneer je ermee aan de slag gaat, ontdek je wat het beste werkt voor jou. Ook is er zogenaamde bulletproof coffie. Daar zitten andere stoffen in die ook als energiebooster en als middel voor gewichtsverlies kunnen dienen. Gebruik dit echter niet zomaar, maar vraag advies aan jouw dokter.

Het volgen van een eliminatiedieet

Een eliminatiedieet is precies wat het woord zegt. Je probeert dingen uit de voedingspatroon te snijden en daarna stap voor stap terug te brengen. Zo kan je precies meten hoe jouw lichaam hierop reageert. Het is een goede methode om allergieën te ontdekken. Dat geldt bijvoorbeeld voor zuivel, geraffineerde suikers en roodvlees. Het is simpel toe te passen. Je snijdt een bepaalde voedingsmiddel volledig uit je voedingspatroon. Je eet het twee weken niet en neemt het dan in beperkte mate en langzaam steeds meer.

Door de stapsgewijze herintroductie van het middel kan je het oog houden op allerlei soorten reacties. Zo kan je bijvoorbeeld ontdekken of je er uitslag van krijgt. Ook kan je zaken zoals pijn, vermoeidheid, maagklachten, diarree, verstoppingen of andere afwijkende symptomen in je lichaam ontdekken. Is dat het geval? Dan betekent dit dus dat je met een allergie te maken hebt.

Het gebruik van de zonnebank voor je gemoed

Zonlicht is belangrijk voor je gemoedstoestand en je cogintieve vermogens. Door wat extra zonlicht te krijgen, ergens tussen 3 en 6 uur, kan je merken hoe sterk je erop reageert. Let wel op dat het licht van de zonnebank te vergelijken is met dat het licht dat uit smartphones en laptopschermen komt. Het kan dus je slaapcyclus ook verstoren. Dat is dan juist weer negatief. Zorg ook dat je goed beschermd bent tegen de UV-straling als je de zon buiten opzoekt. Zo kan je schade aan je huid voorkomen.

Experimenten met periodiek vasten

Periodiek vasten, ook wel bekend als intermittent fasting, is een methode van voeden waarbij je periodes vast en periodes eet. Zo kan je bijvoorbeeld binnen een tijdspanne van 8 uur op een dag je maaltijden eten, om dan vervolgens 16 uur te vasten. Vasten op deze manier brengt de nodige voordelen met zich mee. Het insulineniveau in het bloed blijft lager zodat de vetverbranding verbetert. Het helpt cellen te herstellen. Ook kan het beschermen tegen bijvoorbeeld kanker.

Advies van een arts

Wanneer je methoden zoals periodiek vasten of een eliminatiedieet gaat toepassen, is het wel belangrijk om eerst een arts in te schakelen. Wie bijvoorbeeld met diabetes of andere bloedsuikerproblemen te maken heeft, kan hier gevaren mee opzoeken. Ook voor mensen met een lage bloeddruk kan dit gevaarlijk zijn. Pas ook op de combinatie met bepaalde medicijnen. Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven moeten dit ook niet doen, net als mensen met een eetstoornis.

De conclusie

Biohacking kan enkele voordelen met zich meebrengen. Het is gemakkelijk te doen en er is weinig schade mee te berokkenen als het toch fout gaat. Wie echter naar het geheel kijkt, kan beter voorzichtig zijn. Experimenteren op jezelf zonder voorzorg kan gevaarlijk zijn. Praat eerst met experts over de zaken voor je er daadwerkelijk aan begint. Dit maakt het beter te volgen.