AWARD WINNING NUTRITION 100% GELD TERUG GARANTIE GECERTIFICEERDE INGREDIENTEN
Review 4.1 / 5
Nootropics
6 april 2021 frederique
Nootropics

Nootropics

Nootropics worden ook wel smart medicijnen genoemd. Het is een nieuw soort middelen dat eraan bijdraagt om het brein beter te laten presteren. Zo worden ook wel verbeteraars van het cognitief vermogen genoemd. Al zijn er ook middelen die het geheugen verbeteren en stimuleren. Ze zijn te krijgen op doktersrecept en ze hebben de nodige stimulerende effecten. Daardoor zijn er symptomen van medische aandoeningen zoals ADHD en Alzheimer mogelijk mee aan te pakken. Het is dan ook goed om alle mogelijkheden hiervan eens volledig te verkennen.

Naast de middelen op doktersrecept, zijn er ook Nootropics die te krijgen zijn in de apotheek. Ook deze kunnen het brein en de focus stimuleren. Dit gebeurt vaak met behulp van stoffen als cafeïne en creatine. Deze middelen zijn dan echter weer niet in te zetten om de eerdergenoemde medische aandoeningen aan te pakken. Wel hebben ze effect op het denkvermogen, het geheugen en andere functies van het brein. Op deze plek wordt naar beide vormen gekeken om zo een compleet beeld te vormen van de mogelijkheden en gevaren.

Nootropics op doktersrecept

Wanneer het gaat om nootropics op doktersrecept, dan zijn het middelen waarmee bijvoorbeeld ADHD, Alzheimer of dementie worden behandeld. De dokter kan dit voorschrijven wanneer de patiënt met deze aandoeningen te maken heeft. Het medicijn is dan vaak een stimulant. Denk aan een soort amfetamine. Het kan helpen om de aandoening beter onder controle te krijgen. Er zijn verschillende voorbeelden van de middelen te geven, waaronder enkele bekende medicijnen.

Een voorbeeld van nootropics die op doktersrecept te krijgen zijn, zijn onder andere modafinil, dat ook bekendstaat als Provigil. Dit is een middel dat helpt om narcolepsie en duizeligheid aan te pakken. Andere bekende middelen zijn de middelen waarmee ADHD wordt bestreden zoals Adderall en Ritalin. Daarnaast valt ook memantine, ook wel bekend als Axura, hieronder Dit wordt gebruikt in de behandeling van Alzheimer. Het is belangrijk om wel het juiste beeld van deze nootropics te hebben. Zo kan je ze alleen op doktersrecept krijgen. In andere gevallen moet je ze niet zomaar nemen. Dit is natuurlijk niet anders dan voor andere soorten medicijnen geldt. Het is vooral belangrijk om uit te kijken voor bijwerkingen. Voorbeelden zijn hoge bloeddruk, hartkloppingen, slapeloosheid, problemen met zicht en vooral ook verslavingsproblemen.

Het nemen van meer risico

Op basis van sommige onderzoeken wordt gesteld dat het gebruik van nootropics op doktersrecept een positieve uitwerking op de functies van het brein hebben. Maar ook dat het mensen meer risico’s laat nemen. Denk bijvoorbeeld aan seksuele uitspattingen. Daarom wordt aangeraden om mensen die de medicijnen krijgen goed in de gaten te houden en hun situatie te blijven monitoren.

Nootropics in de apotheek

Naast de nootropics op doktersrecept zijn er ook de soorten die je in de apotheek kan kopen. Het gaat vooral om middelen die het brein een boost geven. Daar zijn veel verschillende soorten van. De bekendste is cafeïne. Dit zit natuurlijk ook gewoon in drankjes als koffie en thee. Het is een bekend stimulerend middel. Uit onderzoek blijkt dat gematigd gebruik voor iedereen veilig is. Zelfs met een kop koffie of thee kan je al een boost krijgen. Pas wel op met grote hoeveelheden. Blijf binnen 400 milligram. Dit is dus 4 tot 5 koppen op een dag. Kiezen voor pillen poeders kan door de hoge concentratie dus wel gevaarlijk zijn. Zeker zwangere vrouwen moeten hier goed mee oppassen. Dit kan de zwangerschap in gevaar brengen.

Het gebruik van L-theanine

Een ander middel dat vaak verkocht wordt is L-theanine. Het is een aminozuur dat je in zowel zwarte als groene thee tegenkomt. Daarnaast is het ook in veel supplementen te vinden. In 2016 werd uit onderzoek duidelijk dat de stof de alfagolven in de hersenen versterkt. Daardoor kan je ontspannen maar alert blijven in het hoofd. Het is ook zo dat het goed te combineren is met cafeïne. Volgens sommige onderzoeken zo de combinatie de cognitieve vermogens verder verstekken. Wel is ook voor dit middel belangrijk dat de richtlijnen worden gevolgd. Dat betekent dus dat je ergens tussen 100 en 400 milligram als inname kiest op een dag. Alles daarboven is overdosering.

Het gebruik van Omega-3 vetzuren

Uit meerdere onderzoek blijkt dat het gebruik van omega-3 vetzuren het brein beschermt tegen veroudering. Het is dan ook het middel wat het meest onderzocht is als het gaat om middelen die een uitwerking hebben op het brein. Deze vetzuren zijn onder andere in vette vis te vinden. Ook supplementen op basis van visolie hebben veel te bieden. Het is het soort vet dat voor iedereen van waarde kan zijn om het brein gezond te houden. Het helpt om de cellen in het lichaam te beschermen. Op die manier kan Omega-3 dus ook helpen om cellen te herstellen en vernieuwen in het brein.

In een onderzoek uit 2015 bleek dat het brein beter jong blijft wanneer voldoende Omega-3 vetzuren worden genomen. In ander onderzoek werd gevonden dat zowel de hersenen als het zenuwstelsel erdoor beschermd worden. Een ander onderzoek wees echter aan dat het geen uitwerking heeft op de cognitieve vermogens van gezonde, maar oude mensen. Dit moet wel nog verder onderzocht worden. Het nemen van Omega-3 kan via vis, maar ook via visolie en andere supplementen. Het zijn supplementen met een relatief laag risico van gebruik, mits goed ingenomen.

Ginkgo biloba

Ook Ginkgo biloba valt onder de nootropics die bij de apotheek te krijgen zijn. Het is afkomstig van een boom die in China, Japan en de Korea’s te vinden is. De bladeren zijn als herbalsupplement te krijgen. In 2016 kwam uit onderzoek naar voren dat er een potentieel voordeel voor het brein is. Dit moet wel nog verder onderzocht worden. Het is mogelijk een middel dat helpt bij het bestrijden van de symptomen van dementie. Dit kwam naar voren bij een onderzoek van 5 maanden met een dagelijks gebruik van 200 milligram. Al geldt ook hier dat wel meer onderzoek nodig is. Ook met het oog op de veiligheid ervan.

Panax ginseng

Ook panax ginseng komt uit China. Het is ook in delen van Siberië te vinden. Het wordt daar al honderden jaren gebruikt voor medische doeleinden. Het is anders dan andere soorten ginseng uit Siberië of Amerika. Het kom van verschillende soorten planten. In 2018 werd duidelijk dat het middel kan helpen bij breinaandoeningen zoals Alzheimer, Parkinson en Huntington. Daarnaast kan het het herstel na een beroerte bevorderen. Het is wel belangrijk om te weten dat het niet goed samengaat met sommige medicijnen. Dus is doktersadvies wel aan te raden. De dosering ligt op tweemaal daags 100 tot 600 milligram.

Rhodiola

Er is bewijs dat Rhodiola Rosea van waarde is voor de cognitieve vermogens van mensen. In een onderzoek werd aangetoond dat er beschermende effecten zijn zodat afbraak in het brein door ziekte tegen te gaan is. Een ander onderzoek stelt dat het helpt de neurotransmitters te reguleren zodat er een beter gemoed te behouden is door gebruikers. Het is in capsules te krijgen. Die zijn van verschillende dosering. In de meeste gevallen wordt tweemaal daags innemen aangeraden.

Het gebruik van creatine

Een vorm van nootropics die al vele jaren populair is, is creatine. Dit is een aminozuur. Het is vooral onder sporters heel populair. Zij zouden er beter van gaan presteren in hun sport. Er wordt echter gesteld dat het ook de mentale vermogens kan verbeteren. In 2018 werd ontdekt dat het kan helpen het kortetermijnggeheugen te behouden en doordachte beslissingen te nemen. Of er andere zaken spelen was echter onduidelijk. Een ander onderzoek zegt dat dagelijks 30 gram innemen, 5 jaar lang zonder problemen mogelijk is. Of het ook veilig en bevorderlijk voor minderjarige sporters, wordt echter wel betwijfeld.

Hoe goed werken nootropics?

Verschillende kleine studies tonen aan dat nootropics het brein kunnen stimuleren. Er is echter onvoldoende bewijs uit grootschalige onderzoeken met controlegroepen om dit onomstotelijk te bewijzen. Dit geldt ook voor de mate van veiligheid van deze supplementen. Door het ontbreken van goed onderzoek, zijn de experts niet eenduidig over het werken van de beide soorten nootropics. Het is belangrijk om dit dus wel in het hoofd te houden bij eventueel gebruik. Zo is er ook een onderzoek dat uitwijst dat het bewijs onvoldoende is om de voordelen op te laten wegen tegen de nadelen voor de gezondheid. Dit maakt het dus onethisch om voor te schrijven. Waar het gaat om Omega-3 vetzuren is echter wel al flink wat bewijs over de positieve werking op het brein en de gezondheid bijeen gekregen uit onderzoeken.

Zaken met betrekking tot veiligheid

Vooral waar het gaat om veilig gebruik is het wel belangrijk om een aantal zaken in het oog te houden. Alle conclusies zijn gemaakt op basis van gezonde personen. Het is bekend dat sommige nootropics een wisselwerking met medicijnen hebben. Daarom is het altijd belangrijk om dit eerst aan de behandelend arts voor te leggen. Daarnaast is er natuurlijk het bekende probleem met bijwerkingen. Het is altijd belangrijk om hier goed mee op te passen. Ook hiervoor geldt dat overleg met de arts wel heel belangrijk is.

Het is ook belangrijk om goed op te letten welke supplementen je neemt. Niet alle middelen zijn gelijk aan elkaar en er is een flinke zwarte markt op dit gebied. Uit onderzoek bleek bijvoorbeeld dat veel rhodiola supplementen waren vervuild of ingrediënten in zich hadden die niet op het etiket stonden. Wees er daarom altijd zeker van dat de aanbieder een betrouwbare partner is en het middel van een erkende fabrikant komt.

Het kopen van nootropics

Het is zoals gezegd zo dat er middelen zijn die alleen op recept te krijgen zijn. Dat moet de dokter dan ook uitschrijven. Daarnaast zijn er ook middelen die gewoon in de apotheek en bij de drogist te krijgen zijn. Die kan iedereen dus ook gewoon kopen. Het is alleen niet zo dat iedereen die middelen ook zal moeten gebruiken. Specialisten raden het gebruik van sommige supplementen zelfs af voor bepaalde groepen. Bespreek dit dus wel eerst met de dokter.

Conclusie

Veel artsen zijn het erover eens dat de breinfuncties stimuleren het best gaat op basis van gezonde slaap, voldoende beweging een gezond voedingspatroon en een beperking van de mate van stress in het leven. Wie de cognitieve functies wat wil stimuleren, kan iets hebben aan nootropic supplementen.