AWARD WINNING NUTRITION 100% GELD TERUG GARANTIE GECERTIFICEERDE INGREDIENTEN
Review 4.1 / 5
5 factoren die je mentale gezondheid beïnvloeden
25 november 2021 [email protected]
5 onverwachte factoren die je mentale gezondheid kunnen beïnvloeden

5 onverwachte factoren die je mentale gezondheid kunnen beïnvloeden

Lichaamsbeweging en een goede voeding zijn essentieel om gelukkig en gezond te blijven. Toch kunnen deze 5 factoren je mentale gezondheid beïnvloeden. Vaak zijn dit schijnbaar onbelangrijke gewoontes en voorvallen. Echter kunnen deze geestelijke gezondheidsproblemen veroorzaken of zelfs verergeren. Houd deze zes onverwachte factoren zeker in de gaten. Zo kan je je ertegen beschermen en een gelukkiger en vrediger leven opbouwen.

 

1. Chronische stress

De meeste mensen associëren een slechte mentale gezondheid met levensveranderende gebeurtenissen zoals auto-ongelukken, de dood van een geliefde, en andere traumatische ervaringen. Onderzoek suggereert echter dat het alledaagse stress is die een negatieve invloed heeft op je geest. Chronische stress verhoogt de myeline productie, waardoor je hersenen letterlijk kunnen krimpen en er onbalans ontstaat in de witte en grijze stof. Uiteindelijk zal het cumulatieve effect zijn tol eisen op je stemming en geheugencentra, waardoor je meer kans hebt om een psychische aandoening te ontwikkelen.

 

2. De Seizoenen

Het is normaal om dagen te hebben waarop je je down voelt. Als je stemming verandert met het weer, heb je misschien een Seizoens Afhankelijke Depressie (SAD) genoemd. De meeste mensen met SAD hebben symptomen tijdens de wintermaanden. Als je deze depressie in de lente of zomer ervaart, kun je tijdens de warmere maanden veranderingen opmerken in eetlust, slaappatronen en stemming.

Hoewel onderzoekers nog geen specifieke oorzaak hebben vastgesteld, kunnen lage melatonine- en serotoninespiegels het begin van SAD veroorzaken. Een afname van zonlicht kan ook jouw interne klok en vitamine D-niveaus verstoren. In dit geval kan de vitamine D spray van Mindscopic jou hulp bieden.

 

3. Slaapproblemen

Over interne klokken gesproken, deze zijn vaak zeer gevoelig. Zelfs een kleine verstoring kan je waak-slaappatroon veranderen en problemen veroorzaken als slapeloosheid, hypersomnia en andere slaapproblemen. Slechte slaap kan het moeilijk maken om met zelfs kleine stressfactoren om te gaan en kan symptomen van depressie, angst en bipolaire stoornis verergeren. Op hun beurt maken deze aandoeningen slaap nog moeilijker. Hierdoor ontstaat er een vicieuze cirkel van slechte mentale en lichamelijke gezondheid.

Het is daarom essentieel dat je een goede slaaproutine ontwikkelt en elke nacht de aanbevolen zeven tot negen uur diepe, rustgevende slaap krijgt. Sta elke dag op hetzelfde tijdstip op en houd een vaste bedtijd aan. Verhelp tevens je slaapprobleem met onze Sleepwell Spray.

 

4. Mondhygiëne

Het lijkt misschien vergezocht, maar mondhygiëne speelt een grote rol bij het behouden van een goede mentale gezondheid. Recentelijk hebben onderzoekers ontdekt dat belangrijke gebitproblemen bepaalde psychische aandoeningen kunnen uitlokken of verergeren. Als deze symptomen opspelen, is het minder waarschijnlijk dat je prioriteit geeft aan het tandenpoetsen.

Nogmaals, er is hier sprake van een cyclisch verband, waarbij het een het ander beïnvloedt. Gelukkig kan één goede keuze jou op het pad naar genezing brengen. Ontwikkel goede tandheelkundige praktijken en zie hoe jouw symptomen afnemen. Op dezelfde manier kan het verzorgen van je mentale gezondheid een goede hygiëne bevorderen.

 

5. Fysieke pijn

Het is duidelijk dat het lichaam en de hersenen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Als het lichaam ziek is, is de kans groot dat de hersenen dat ook zijn – en omgekeerd. Het is dus logisch dat lichamelijke pijn de mentale gezondheid beïnvloedt.

Ruwweg 3 miljoen Belgen melden chronische pijn te hebben, en 25% tot meer dan de helft van hen is ook depressief. Van degenen die aan een depressie lijden, zegt 65% ook lichamelijke pijn te hebben. Dat komt omdat pijn en depressie deels dezelfde zenuwbanen en neurotransmitters in de hersenen en het ruggenmerg hebben. Neem een kijkje naar Moodmaster, een nootropisch product dat helpt om je stemming te verbeteren.

 

Zorg goed voor jezelf

Als je merkt dat deze factoren jouw geestelijke gezondheid beïnvloeden, neem dan het initiatief en doe wat je moet doen om jezelf te corrigeren. Bescherm eerst jouw lichamelijke gezondheid door chronische stress te minimaliseren en een goede hygiëne en slaaproutine te handhaven. Weer jezelf dus tegen deze 5 factoren die je mentale gezondheid beïnvloeden.

Door zelfzorg te betrachten om aan jouw lichamelijke behoeften te voldoen, zal je geestelijke toestand onvermijdelijk verbeteren. Echter, door de cyclische aard ervan, kan het zijn dat je niet in staat bent om jezelf uit een neerwaartse spiraal te halen als je er eenmaal in zit. In dat geval kan je het beste steun zoeken bij familie en vrienden. Ga naar jouw arts voor aanvullende behandeling en om de weg naar genezing in te slaan. Na verloop van tijd zullen zowel je hersenen als je lichaam zich herstellen, zodat je je weer kunt richten op het zorgen voor jezelf en het voorkomen van mentale problemen in de toekomst.