AWARD WINNING NUTRITION 100% GELD TERUG GARANTIE GECERTIFICEERDE INGREDIENTEN
Review 4.1 / 5
Oorzaken slapeloosheid
6 april 2021 frederique
oorzaken slapeloosheid

Oorzaken slapeloosheid

Slecht slapen kan natuurlijk altijd wel voorkomen. Ieder mens heeft daar zo nu en dan last van. Dat betekent niet direct dat je ook te maken hebt met chronische slapeloosheid. Dit zijn klachten met inslapen en doorslapen met alle gevolgen die daarbij komen. Het is daarom goed om hieraan te werken, maar soms is het lastig om de oorzaak ervan te achterhalen. In deze blog bespreken we de verschillende oorzaken van slapeloosheid.

Mogelijke problemen

Het kan om verschillende soorten zaken gaan. Stress is een goed voorbeeld. Dit kan acute stress zijn, maar ook iets wat langzaam opbouwt. Aan de andere kant kan slapeloosheid ook natuurlijk ontwikkelen. Ooit was er een reden waarom je niet kon slapen. Inmiddels ben je dat echter zo gewend, dat je nog altijd niet goed slaapt, ook al is de onderliggende klacht allang weg. Het probleem hiervan is dat de slapeloosheid blijft bestaan.

Probeer zeker ook eens onze SLEEPWELL SPRAY™ voor een betere slaap kwaliteit.

Het 3P model

Het 3P model kan helpen bij de verklaring van slapeloosheid. In dit model wordt de kwetsbaarheid van mensen bekeken. Dit betekent niet dat er van nature een slaapstoornis is, maar dat die door stressfactoren uitgelokt kan worden. Doordat de stress zich opbouwt, kan een mens zich daar dan naar gaan gedragen. Bijvoorbeeld door eerder naar bed te gaan. Dit lijkt in het begin te werken, maar zorgt juist op lange termijn dat de slapeloosheid blijft bestaan.

Verdwijnen van de aanleiding

Uit het model blijkt dat de factoren die de slapeloosheid uitlokken op enig moment verdwijnen. De factoren die de slapeloosheid in stand houden zijn echter nog altijd aanwezig. Soms zijn ze zelfs sterker dan ooit. Met als gevolg dat een slaapstoornis in de vorm van slapeloosheid is ontwikkeld en deze ook in stand wordt gehouden. Dit is een mogelijke verklaring.

Onderdeel van andere aandoeningen

Er zijn ook hele andere aanleidingen mogelijk. Dat gaat dan vaak om een psychiatrische aandoening. Denk aan depressie. Dit kan je slaap verstoren door je gemoed. Het is dan belangrijk om met een expert te praten. Ook lichamelijke klachten kunnen een reden zijn. Heb je bijvoorbeeld pijn of jeuk, dan is inslapen vaak lastig. Een laatste mogelijke oorzaak is de kans dat je slaapapneu hebt. Je slaapt dan licht doordat je ook snurkt.

Verkeerde leefgewoontes

Er is nog een derde optie. Het kan ook zijn dat je last hebt van slapeloosheid door verkeerde leefgewoontes. Verkeerd of overmatig alcoholgebruik is daar een bekend voorbeeld van. Zo is het niet zo dat je beter gaat slapen van alcohol, zoals vaak gedacht wordt. Het inslapen helpt wel, maar het doorslapen lukt niet.