Tryptofaan het middel voor geluk en slaap
Geen enkele andere aminozuur heeft zo’n merkbare invloed op jouw welzijn als L-tryptofaan – de voorloper van geluks- en slaaphormonen. Een correcte voeding voorziet je van voldoende L-tryptofaan en zorgt voor geluksgevoelens en een goede nachtrust.
Kan in de toekomst een aminozuur genaamd L-tryptofaan, helpen bij het behandelen van psychische aandoeningen zoals depressie? Sommige onderzoekers hebben hoge verwachting van het aminozuur. Omdat L-tryptofaan onder andere betrokken is bij de aanmaak van serotonine, een hormoon dat nauw in verbant staat psychische aandoeningen.
Maar het aminozuur heeft nog vele andere functies, het bevordert de nachtrust en beschermt de ogen en zenuwcellen. Om dit alles soepel te laten verlopen, moeten we L-tryptofaan via de voeding opnemen, bijvoorbeeld via alledaagse voedingsmiddelen zoals noten, granen en melk of in de MOODMASTER™ van MINDSCOPIC®.
In dit artikel kun je lezen welke werkingen L-tryptofaan heeft en welke observaties onderzoek zou kunnen doen bij een tryptofaan tekort. En verder: hoe zit het met supplementen die L-tryptofaan bevatten?
Wat is tryptofaan?
L-tryptofaan is een essentieel aminozuur, d.w.z. een aminozuur dat je via jouw dieet moet opnemen: jouw lichaam kan het niet zelf aanmaken. In vergelijking met de andere essentiële aminozuren heeft jouw lichaam slechts kleine hoeveelheden L-tryptofaan nodig.
Tryptofaan en de bloed-hersenbarrière
L-tryptofaan wordt zowel in jouw darm als jouw zenuwstelsel omgezet in het gelukshormoon serotonine.
Voordat L-tryptofaan in het zenuwstelsel terechtkomt, moet het de bloed-hersenbarrière passeren. Deze barrière scheidt de bloedbaan van het zenuwstelsel, zodat alleen bepaalde chemische stoffen het gevoelige zenuwstelsel kunnen binnendringen. Omdat slechts een beperkt aantal stoffen deze barrière over kan, concurreren de aminozuren met elkaar.
Wat zijn de functies van tryptofaan?
Alle aminozuren worden in het lichaam gebruikt om, nieuwe eiwitten aan te maken. Behalve tryptofaan, dat maakt in het lichaam kynurenine aan – een ander aminozuur dat een antioxiderende werking heeft en het immuunsysteem activeert. Bovendien zou kynurenine de ogen beschermen tegen schade veroorzaakt door de ultraviolette straling van zonlicht. Jouw lichaam gebruikt L-tryptofaan om neurotransmitters aan te maken, zoals adrenaline of endorfine, die informatie overdragen tussen de zenuwcellen.
L-tryptofaan is ook de voorloper van andere belangrijke hormonen, namelijk van:
- – Serotonine, het gelukshormoon
- – Melatonine, het slaaphormoon
Drie procent van het L-tryptofaan dat je via jouw dieet binnenkrijgt, wordt – met een paar tussenstappen – omgezet in serotonine, waaruit melatonine wordt aangemaakt.
Tryptofaan en biogene amines
Biogene amines zijn afbraakproducten van aminozuren: Tryptamine wordt aangemaakt uit L-tryptofaan. Dit biogene amine beïnvloedt de activiteit van serotonine en melatonine.
Tryptofaan als voorloper van vitamine B3
Vitamine B3 is de verzamelnaam voor nicotinamide en nicotinezuur. Deze twee verbindingen leveren energie op zodat alle cellen hun taken kunnen uitvoeren en kunnen deelnemen aan de aanmaak van vet en hormonen.
Tryptofaan in de voeding
Eten maakt gelukkig – en L-tryptofaan is daar het bewijs van. Het aminozuur zit in tal van voedingsmiddelen die daardoor ons lichaam ondersteunen bij het aanmaken van het gelukshormoon serotonine.
Welke voedingsmiddelen bevatten tryptofaan?
L-tryptofaan wordt in talloze voedingsmiddelen aangetroffen. Sojabonen, kalkoen en tonijn zijn bijzonder rijk aan L-tryptofaan. De volgende voedingsmiddelen bevatten evenals L-tryptofaan:
- – Havermout, volkoren granen
- – Bananen, pruimen
- – Melk en melkproducten
- – Pinda’s
- – Kip
- – Chocolade
Tryptofaan tekort
Een natuurlijk tekort aan tryptofaan is zeldzaam: we krijgen voldoende L-tryptofaan uit onze voeding. Om de effecten van L-tryptofaan en de gevolgen van een potentiële tekortkoming, zoals een serotoninedeficiëntie, te onderzoeken, werken onderzoekers met de zogenaamde tryptofaanuitputting.
Wat zijn de gevolgen van een tekort aan tryptofaan en serotonine?
Als te veel L-tryptofaan in het lichaam wordt afgebroken, kan de stemming van een persoon verslechteren. In studies hebben onderzoekers dit effect vooral bij vrouwen waargenomen. Als in de familiegeschiedenis depressie of andere stemmingsstoornissen bekend zijn, zou een tryptofaan en dus ook een serotonine tekort de neiging tot depressieve stemmingen moeten vergroten.
Tryptofaan-supplementen
L-tryptofaan speelt in het lichaam een rol bij veel belangrijke processen. Als de spiegel daalt, kan dit de psyche beïnvloeden en de slaapkwaliteit verslechteren. Voedingssupplementen zijn bedoeld om dergelijke problemen aan te pakken.
Helpen supplementen met tryptofaan?
Studies hebben aangetoond dat L-tryptofaan de slaapkwaliteit verbeterd: het aminozuur bevordert de vorming van het slaaphormoon melatonine.
L-tryptofaan tegen ontwenningsverschijnselen
Als je van plan bent te stoppen met roken, kun je jezelf helpen met L-tryptofaan. Tijdens een onderzoek merkten onderzoekers op dat er vanaf het begin van het stoppen met roken minder ontwenningsverschijnselen waren als men dagelijks 50 milligram L-tryptofaan per kilogram lichaamsgewicht slikte.
Ben je opzoek naar supplementen met melatonine of L-tryptofaan? Bekijk het FEEL GOOD PACKAGE van MINDSCOPIC®. Bekijk ook onze andere artikels om meer te weten komen over handige tips and tricks.